Web Analytics

Războiul lumilor la Primăria Corbeni. Popa Dinică l-a bătut cu doar 7 voturi pe ciberneticianul Dovleac

de | 30.09.2020 16:49 | Politica si Administratie

# Bogdan Dovleac a lucrat în diverse proiecte pentru Banca Mondială și este argeșeanul care a traversat jungla cu autobuzul anul trecut, din Uganda în Kenya, ca să voteze la europarlamentare # „Am văzut și cum PNL a deschis magazin și s-au cumpărat posturile de primar și mi-am zis că e cazul să dau un semnal în comună că se poate. Așa m-am hotărât, din frustrare și supărare”, spune candidatul USR-Plus, Bogdan Dovleac # De cealaltă parte, și preotul Nicolae Dinică, fost consilier arhiepiscopal și protejat al ÎPS Calinic, este la prima experiență politică din postura de candidat la o primărie

Pe 26 mai 2019, argeșeanul Bogdan Dovleac (42 ani) a mers 690 kilometri cu autobuzul din Uganda, acolo unde lucra, până în Kenya, adică un drum de mai bine de 15 ore, pentru a vota la europarlamentare şi la referendum. Nu se gândea atunci că la alegerile locale din 27 septembrie a.c. va candida pentru funcția de primar în comuna natală, Corbeni. Bogdan, candidat din partea USR PLUS, a pierdut în fața candidatului PSD, preotul Nicolae Dinică, dar încă vrea să aducă o schimbare în locul în care a crescut. Bogdan este absolvent de cibernetică, a lucrat 20 de ani în mediul privat, în proiecte naționale și internaționale derulate de Banca Mondială sau organisme ale Comisiei Europene, în mai multe puncte de pe glob. Acesta a explicat care a fost motivația candidaturii sale.
„Decizia a fost luată din supărare și dintr-o frustrare. Eu am venit acasă la ai mei în martie. Am terminat un proiect de trei ani în Uganda, l-am terminat cu bine și m-am întors acasă să mă odihnesc, să iau o pauză de 6 luni măcar. N-am pierdut contactul cu satul absolut deloc. Tot timpul am venit acasă, la 2 luni sau o lună jumate îmi petreceam măcar o săptămână acasă, veneam din Africa sau de unde eram. Am stat acasă mai mult, am văzut altfel lucrurile, am avut discuții mai adânci cu oamenii și nu doar «Bună ziua, ce faci, cum e acolo». Am văzut cam ce frustrări au și ce supărări au și cum nu se întâmplă nimic acum. Sunt supărați, sunt trimiși acasă din Primărie, nu li se rezolvă lucrurile. Am văzut comunele vecine, am început să mă plimb prin ele și am văzut cum infrastructura s-a dezvoltat. Am aflat și că gazele de la noi nu au venit fiindcă primarul nu avea nevoie dumnealui de gaze și a hotărât că nici comuna nu are. Am văzut drumurile dintr-o comună vecină renumită pentru noroaiele ei și am văzut că acolo toate ulițele sunt asfaltate și am văzut și ce fel de oameni sunt candidați. Am văzut cum a fost impus candidatul PSD-ului prin Patriarhie, am știut mai multe dedesubturi (se referă la preotul Nicolae Dinică, n.red.). Am văzut și cum PNL a deschis magazin și s-au cumpărat posturile de primar și mi-am zis că e cazul să dau un semnal în comună că se poate. Așa m-am hotărât, din frustrare și supărare. Mi-am zis că oamenii aceștia merită ceva mai mult. Asta nu înseamnă că eu eram sau sunt foarte bun. Mi s-a părut că sunt puțin altfel decât tot ce se oferea la acel moment. Am fost acuzat că sunt rasist. Nu sunt rasist, am trăit 4 ani în Uganda, am avut 200 de angajați localnici. În India am trăit un an și am avut 50-80 de angajați localnici, cu care m-am înțeles foarte bine și de care am avut grijă ca de oricare alt om. Pentru mine conceptul de rasism nu există”, ne-a povestit Bogdan.

„Mă așteaptă proiecte de 10-25 milioane de euro, în care să fiu șef de proiect în țări din Africa, Asia. Eu renunțam la așa ceva pentru a face ceva în comuna mea”

Bogdan a cerut renumărarea voturilor din Oești-Pământeni, unde a fost o diferență mare față de celelalte secții. „Din Oești-Pământeni au fost 6 candidați la Primărie. Acolo este o zonă – Valea Oiească. Dacă s-ar face un reportaj acolo, s-ar vedea mizeria și delăsarea autorităților. Eu nici în India nu am văzut așa ceva și, credeți-mă, am studiat foarte mult zonele mai sărace, voiam să văd cum trăiesc oamenii. Eu și echipele mele am stat toată ziua în Oești-Pământeni. La secția de votare era un spectacol extraordinar și în Valea Oiească se duceau ca la supermarket cu mașinile. Veneau mașini, îi cărau și tot așa.
În prostia mea, am crezut că nu avea rost să fac nicio sesizare, fiindcă era foarte complicat. Am făcut o sesizare verbală pentru că fratele unui candidat avea încă pe mașina parcată în fața secției flyere cu respectivul candidat. Am făcut poză, am mers la președinte, omul plecase între timp și mi s-a spus că n-am făcut-o când trebuie și m-am lăsat păgubaș. Nu am făcut sesizare, crezând că nu se fură în asemenea hal și m-am gândit că se vor fura între ei. Toți s-au tot perindat prin satul respectiv. Dacă vă uitați pe site-ul roaep, veți vedea care sunt diferențele. Este o discrepanță enormă între voturile primite de mine și formațiunea mea în satul respectiv față de celelalte zone. Să zicem că în satele Oești-Pământeni și Oești-Ungureni nu am fost foarte cunoscut și candidatul PSD era din zona respectivă. Dar în Oești-Ungureni, de exemplu, PSD are 156 de voturi și eu am avut 90, o diferență de 1,6 ori ei mai mult. În Oești-Pământeni ei au 281 și eu am 56, de 5 ori mai multe voturi ei. Aici, în zona aceasta, este Valea Oiească. La secția de votare din satul Rotunda, un sat similar cu cel din Valea Oiească, unde PSD a avut 147 de voturi și eu 63, undeva la diferență de 2,5 ori mai mare. În rest, în Corbeni eu am avut 352 voturi și PSD 180 și în satul meu natal eu am avut 236 și PSD 42.
Dacă ar fi să dau timpul cu 3 zile înapoi, poate m-aș reorienta… În toată perioada campaniei electorale eu am bătut satele la rând, am pornit ceva nou în comună. Până atunci nimeni nu a mers la oameni. Oamenilor nu le venea să creadă că eu îi întrebam ce probleme au. (…) Nu sunt supărat că am pierdut. Și în carieră pierdeam material, foarte mulți bani. Rămânând în comună, nu aveam de gând să fur nimic, nu aveam de gând să pun nimic pentru mine. Eu voiam doar să fac lucrurile cum trebuie și să dau speranță unor oameni că se poate, nu doar prin vorbe, ci prin fapte. În rural, doar prin fapte. Chiar mi s-a reproșat că nu am făcut nimic pentru comună. Cum pot să fac ceva când nu am candidat și nu am fost niciodată într-o funcție publică? Personal, pe mine mă așteaptă proiecte de 10-25 milioane de euro, în care să fiu șef de proiect în țări din Africa, Asia. Eu renunțam la așa ceva pentru a face ceva în comuna mea.”

„PSD-ul a câştigat în ultimele minute cu 10 oameni aduşi pe întuneric”

La Consiliul Local din Corbeni, PSD va avea 6 consilieri, USR – 3, PNL – 2, PRO Romania – 2, PER – 1 și va fi și un consilier independent. „La PSD, la ora 19:00, duminică, erau resemnați total că pierd și la ora 9 fără 10, după o oră în care nu mai venise mai nimeni la secția de votare din Oești-Pământeni, au mai venit 2 mașini cu încă 10 oameni. Eu eram relaxat, văzând că s-au salutat cu candidatul PRO România. Dacă erau de-ai PSD-ului, s-ar fi sesizat candidatul PSD. Nu m-am gândit că omul s-a vândut. Cele 10 voturi au fost fix ale PSD-ului. Mi s-a confirmat când s-au deschis urnele. PSD-ul a câștigat în ultimele minute cu 10 oameni aduși pe întuneric. O să rămân în sat. PSD-ul vrea să fiu eu vice, ca să fie el iertat de Corbeni pentru furt. Nu am de gând să fac jocul ăsta, fiindcă eu nu pot să privesc în față niște oameni care au furat. Nu m-au furat pe mine, ci au furat niște speranțe și au dărâmat niște visuri ale unor oameni. Voi rămâne o perioadă în CL, voi avea grijă de echipa mea. Am pornit și niște proiecte civice separate de partea politică. Am văzut că sunt mulți oameni care își doresc să se schimbe lucrurile în comună și vreau să îi organizez și să facem ceva diferit. Cât timp voi sta aici, mă voi implica în viața civică de aici, nu promit că voi fi foarte activ în politică, dar voi avea grijă și îi voi sfătui pe cei din echipa mea, cei care vor fi în față. Nu pot să zic acum dacă voi demisiona din CL, cum crede toată lumea, că eu am venit aici doar pentru postul de primar. Da, pentru asta, fiindcă de acolo se pot face lucruri, în rest, ca să fiu vice, sunt doar o marionetă și atât. Vreau să fac bine comunei, dar nu vreau să fac așa. O voi face în felul meu”, a spus Bogdan Dovleac.

„Au fost şi intimidări, s-au legat de familie”

Bogdan spune că în timpul campaniei au apărut diverse articole de presă împotriva sa, venite de la contracandidați. „S-a inventat că am venit acasă de frica pandemiei. Mie nu mi-e frică de foarte multe lucruri, mai puțin de virusul acesta. Bineînțeles, mi-am luat toate măsurile, fiindcă așa e normal, dar nu am venit acasă de frica pandemiei, ci a fost o coincidență. Chiar mi s-a anulat biletul de avion. Eu am venit acasă pe 14 martie, cu o zi înainte de intrarea în starea de urgență, și mi s-a anulat biletul de avion din Africa. Am fost nevoit să iau alt bilet și să găsesc rute alternative. Am ales să rămân la țară pentru că de aici sunt. Sunt partener la o firmă în București și partea mea de activitate mi-am făcut-o de oriunde din lume, nu e nevoie să fiu prezent în București. Au fost și intimidări, s-au legat de familie, au fost zvonuri o grămadă. Eu nu am atacat pe nimeni. Mi-am somat, ca să zic așa, echipa și susținătorii să ne prezinte pe noi, să nu denigreze niciun candidat, fiindcă voiam să dăm altfel de semnal în comună și cred că l-am dat, că se poate și altfel face decât cu mizerie și cu pietre.”

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii