Web Analytics
scris joi, 07.02.2013

Prăbuşirea unui brand: Muntenia Medical Hospital

# Dezvăluirile fostului director de marketing # Dat afară, Liviu Constantin, singurul supraviețuitor din echipa de management cu care MMH, cel mai mare spital privat din Argeș, a pornit la drum  acum doi ani, trece la contraatac prin dezvăluiri incendiare despre un proiect care a înghițit 12 milioane de euro. Inaugurat cu mare fast în mai 2011, Muntenia Medical Hospital din Pitești scârțâie acum din toate încheieturile. Afacerea în care SIF Muntenia a investit circa 12 milioane de euro se află în epicentrul unui uriaș scandal, asta după ce directorul de marketing Liviu Constantin a început să iasă în presă cu dezvăluiri deloc plăcute urechilor acționarilor. Trezindu-se cu postul restructurat, Liviu Constantin, ultimul supraviețuitor din echipa cu care a demarat proiectul, anunță acum că a dat în judecată spitalul, de fapt pe fostul său angajator. Tensiunile care riscă să compromită definitiv business-ul promițător care se anunța MMH vin și pe fondul unei plecări precipitate, ca să nu-i spunem de-a dreptul ciudate, a doctorului și generalului în rezervă Cristian Celea, șeful acestui  spital privat la momentul  inaugurării lui. În definitiv, ce manager pleacă  din fruntea unui business în care s-au investit 12 milioane de euro, brusc, fără prea multe explicații și la doar un an de la demararea proiectului? Așadar, pregătiți-vă de dezvăluiri!

Prăbuşirea unui brand: Muntenia Medical Hospital

# Aţi demisionat din funcția de director de marketing al Muntenia Medical Hospital sau aţi fost forţat să o faceţi ?
– Plecarea mea din MMH nu are nicio legătură cu dorinţa mea, aşa că am fost restructurat, nu am demisionat. Motivul a fost unul la modă şi la îndemână: reorganizarea. În accepţiunea mea şi a multor oameni care ştiu cât de cât despre reorganizarea unei societăţi comerciale, am fost înlăturat, mai direct spus dat afară. Și asta pentru că nu ştiam să aplaud pe gustul CA-ului, a directorului general  şi al contabilei.
# Ce veți face în continuare?
– Cu siguranţă îmi voi căuta dreptatea în instanță. Nu pot accepta faptul că acest proiect va fi condus de cineva care nu vede nimic în afară de bani şi performanţă financiară, fără fundament. În timpul petrecut în comunitatea din Argeş, am învăţat să preţuiesc oamenii după felul lor de exprimare şi acţiune. În sensul acesta, am avut inspiraţia să mă asigur că orice acţiune de-a mea este în spiritul legii şi în folosul pacientului şi al partenerilor MMH. Nu pot să uit faptul că personal am adus sponsorizări de aprox. 17 000 Euro în anul 2011, iar acum sunt în postura să îmi pară rău că am pus suflet în acest proiect. Am îndeajuns de multe dovezi şi documente care să îmi asigure reabilitarea prin instanţă şi, în acelaşi timp, să îmi facă şi dreptate. Ştiu că procesul va fi de durată, dar odată ce am făcut acest pas, nu mă mai pot opri. Nu este posibil ca, într-o ţară civilizată, eu să invit la dialog şi conciliere, atât directorul general, cât şi acţionarul MMH prin CA, iar ei să refuze în mod repetat. Prin această acţiune, am avut de fapt răspunsul că sunt incomod şi trebuie să fiu dat la o parte. Poate că experienţa mea şi istoricul meu în MMH i-au făcut să mă excludă atât de brutal şi fără niciun fundament legal, în afară de aşa-zisa ,,reorganizare”. Am convingerea că acţiunea mea în instanţă va fi susţinută cu îndeajuns de multe probe ,,fizice”, care vor confirma celor în drept să judece acţiunea nelegală a directorului general al MMH, Cornel Nica, şi a Consiliului de Administrație. Timpul va scoate la lumină destule alte lucruri care să lămurescă istoria trecută şi activitatea curentă ale Muntenia Medical Hospital.

„S-a dorit ca proiectul să plece în forță, după care să i se tragă frâna de mână”

# Ce vi s-a reproşat când aţi fost îndepărtat? Lipsa profitului? Sau ce anume?
– Nu mi s-a reproşat decât faptul că directorul medical din perioada aceea, doctorul Chivu, şi şefa contabilă, Denisa Petrică, nu mă înghit şi nu pot colabora cu mine, cauza probabilă fiind că eu îmi doream  pe de-o parte dezvoltarea solidă, realistă, bazată pe nevoile comunităţii. Aveam cerinţe mari din partea personalului, şi asta dintr-un singur motiv: în sănătate nu te poţi juca cu nimic.
# Credeţi că în spatele tuturor acestor schimbări se află interese oculte?
– Probabil că s-a dorit încă de la început ca acest proiect să plece în forţă, după care să i se tragă frâna de mână. La plecarea mea  din MMH, am spus că timpul ne va ajuta să înţelegem ce este cu proiectul MMH şi m-am referit la faptul că nu aveam toate piesele puse cap la cap, dar acum pot spune că le am. Am avut îndeajuns de mult timp să strâng informaţii şi dovezi,  să le analizez aşa cum trebuie şi să trag o concluzie. Vă pot spune că o părere de rău am. Unii oameni dragi mie vor fi şi ei implicaţi în ceea ce va urma, şi aici mă refer la procesul în sine, pentru că îi voi cita în instanţă ca martori, iar instanţa va decide.
# Aveţi informaţii că s-ar fi făcut măgării, de genul evaziune fiscală sau spălare de bani, de exemplu, la MMH?
– Simplul fapt că nu au printre angajaţi decât foarte puțini medici permanenţi, ridică un mare semn de întrebare. De ce MMH nu angajează măcar 30% din personalul medical – medici cu contract permanent de muncă? De ce medicii angajaţi îşi dau demisia şi pleacă înapoi la Spitalul Judeţean, cum a fost cazul doctorului Adrian Ciocănea, care s-a întors la Spitalul Judeţean? În general, medicii sunt nemulţumiţi de felul cum este administrat spitalul şi de deciziile haotice de reducere a cheltuielilor. Nu ştiu ce tip de interese sunt şi nici nu vreau să ştiu, dar mi se pare că nu este legal ca şefa contabilă să fie soţia unui membru al Consiliului de Administraţie. În cazul nostru, directorul economic, Denisa Petrică, este soţia doctorului Florin Petrică, membru în CA-ul MMH. Iar asta ştiu că nu este legal, cel puţin la stat.
# Cât a fost investiţia iniţială? Sunt pierderi pe spital?
– Investiţia iniţială a fost de 12 milioane euro, după care s-au adăugat încă aproximativ 2 milioane de euro pentru dotări suplimentare. Ca orice spital, MMH are pierderi, dar aceste pierderi sunt fireşti pentru un business de start up. Un spital intră în profit operaţional după aproximativ 5 ani.
# Vreau să vă întreb de ce a plecat subit, după nici un an de zile, de la conducerea MMH,  generalul Cristian Celea?
– Vă rog să-l întrebaţi asta pe domnul doctor Celea.  Nu îmi pot asuma eu deciziile lui.

„Când vrei să spargi o organizație aduci un om nou, care o dezmembrează bucată cu bucată”

# Cine este proprietarul de facto al spitalului şi care este structura acționariatului în procente?
– Proprietarul este SIF Muntenia, cu 98%, la care se adaugă Cristian Celea şi firma doctorului Flavius Băjan, Vita Care Flav …sau cel puţin aşa era până să fiu „restructurat”.
# De ce credeţi că a fost pus director general domnul Cornel Nica?
– Un motiv ar fi faptul că este un apropiat al acţionarului majoritar şi, din acest punct de vedere, probabil că este cea mai bună opţiune pentru acţionar. Dacă ne gândim la faptul că domnul Nica este şi acţionar la SIF MUNTENIA, atunci am trage concluzia că îşi protejează şi investiţia. Dar oare aşa să fie? …Mă cam îndoiesc. Părerea mea este că, de fapt, a fost un barter: noi îţi dăm un post de conducere pentru ca tu să îţi închei activitatea în glorie, iar tu ne vei ajuta să ne îndeplinim obiectivele. Probabil că de aceea am devenit aşa de incomod în MMH, pentru că nu am fost de acord cu unele decizii şi am comentat pe marginea lor. Un singur exemplu: nu am fost de acord ca dezvoltarea blocului operator să se facă haotic, fără să ştim pe ce tip de chirurgie ne bazăm. Cu alte cuvinte, am sugerat ca investiţia în  blocul chirurgical să se facă strict pe nevoile comunităţii şi ale pacienţilor, şi nu pe dorinţele unuia sau ale altuia. Ca un al treilea motiv, aş aminti faptul că, în general, când vrei să ,,spargi’’ o organizaţie, aduci un om ,,nou’’ în fruntea ei, care o ,,dezmembrează” bucată cu bucată. Asta ca urmare a faptului că prin fostul Consiliu de Adminsitrație, cel de la sfârşitul anului 2011, nu au reuşit să slăbească puterea organizaţiei prin tăierea globală a veniturilor angajaţilor. S-a mers pe principiul ,,Divide et impera” şi totul va fi bine. Acum depinde și cine beneficiază de acest ,,bine”.
# Ca să concluzionăm, care sunt dezamăgirile dv vizavi de proiectul MMH?
-Proiectul Muntenia Medical Hospital a luat fiinţă ca urmare a dorinţei unui grup de oameni care au intenţionat  să aducă în Argeş ceva grandios, un spital european. Dacă la început le-am împărtăşit total ideea, acum sunt sigur că nimic nu se mai potriveşte cu ceea ce s-a dorit. Spitalul de lângă Expo Parc a ajuns de fapt un centru medical. Managementul actual nu face diferenţa dintre un spital şi un centru medical, deoarece nu are experienţa şi cunoştinţele necesare să conducă un business în sănătate. Când acţionarii MMH au numit, în vara anului 2012, un nou director general, pe domnul Cornel Nica, nu  au luat în considerare dacă are sau nu experienţă în zona  medicală, fapt pentru care au adus un manager care ştie doar cum se fac banii în alte zone, şi nu în sănătate. Noul director vede medicina ca pe un produs oarecare, aşa că nu este de mirare că mulţi medici au ales să colaboreze doar punctual, fără să îşi dorescă un angajament pe termen lung cu MMH.

MMH a plecat la drum ca spital și a ajuns centru medical

# Care este realitatea dintre ceea ce s-a angajat MMH să ofere publicului, pe de o parte, dar şi personalului angajat, pe de altă parte, şi ceea ce a oferit în final?
– Din punctul meu de vedere, MMH a plecat ca spital, cu toate că avea doar chirurgie de zi şi a ajuns un soi de clinică, în care se mai intervine chirurgical sporadic.
# Cum vedeţi  evoluţia MMH  pe termen scurt?
– Un loc unde pacienţii vor veni doar pentru că îi trimit medicii şi pentru faptul că are zona de imagistică bine dezvoltată. Dar să vedem cât va mai ţine şi această ,,oportunitate” pentru pacient. Repet ceea ce am mai spus şi acţionarilor, şi actualului director general: dacă strategia MMH va fi axată doar pe acumularea de venituri prin acţiuni punctuale şi reduceri masive de costuri, indiferent de consecinţe, vor pierde, şi asta în scurt timp. Cel puţin până când am plecat, nu am văzut decât valorile financiare venite de la stat, prin Casa de Sănătate şi ceva creşteri pe anumite zone, dar total nerelevante. Nu cred că uşoara creştere din zona încasărilor se datorează notorietăţii MMH, ci pur şi simplu medicii direcţionează pacienţi către MMH, deoarece nu au alternativă pentru un diagnostic sau din alte motive. Un spital care într-adevăr merită să fie numit spital este acela care oferă, atât pacienţilor, cât şi angajaţilor un confort  îndeajuns de consistent încât să îşi dorescă să vină şi a doua oară acolo, ceea ce nu este cazul la MMH. Asta în condiţiile în care îşi concediază oamenii pe motiv de ,,reorganizare”. Hai, să fim serioşi!… Ori directorul general nu ştie despre ce este vorba când faci reorganizare, ori se gândeşte să dea o nouă definiţie acestui concept. Cum poţi vorbi despre pierderi masive, când tu nici măcar nu ai avut profit operaţional? Din câte îmi amintesc, în planul de business era prevăzut „break even-ul’’ în anul 4 de funcţionare, dar dacă omul a primit ordin să facă reorganizare, a făcut-o. Dacă dv credeţi că se poate face o previziune financiară corectă, în condiţia în care tu nu ai o echipă medicală stabilă, nu ai personal specializat şi dedicat, faci schimbări de management mai ceva ca un operator de servicii sezoniere, chiar înseamnă că vom redefini conceptul de management. Dacă MMH este poziționat în Piteşti, asta nu înseamnă că el nu poate fi comparat, din punct de vedere al serviciilor și standardelor, cu alte spitale şi clinici din Bucureşti. Dacă ne uităm pe rezultatele financiare oferite de Ministerul Finanţelor, vom constata că niciun spital sau nicio clinică nu a ajuns la profit operaţional în mai puţin de 4 ani, aşa că judecaţi dv dacă este oportună sau nu o reorganizare. Poate doar o ajustare de business, prin care să analizezi profitabilitatea fiecărei specialităţi medicale şi să îndrepţi acţiunile de promovare, în aşa fel încât să generezi flux de pacienţi prin acţiuni concertate. Concluzia întrebării dv este următoarea: MMH va fi reorganizat de către directorul general, pentru că a avut directori obraznici, răzvrătiţi, care şi-au permis să anunţe CA-ul că MMH merge într-o direcţie greşită şi, cel mai grav,  nu au ,,înţeles tacit” ordinele superiorilor!
# Printre cadrele medicale au existat nemulţumiri? De ce s-au retras multe dintre acestea?
– Nemulţumiri au fost şi, cu siguranţă, sunt şi în prezent, dar cel mai important este dacă aceste voci sunt auzite. Nemulţumirea generală din spital se trage de la inconsecvenţa, sincopele şi uneori stilul perfid de acţiune, parcă interminabile, din zona de resurse. Ca să susţin cele de mai sus, îmi amintesc de sfârşitul de an 2011, când printr-o şedinţă de CA s-a decis reducerea salariilor cu până la 30%. Atunci, din fericire, nu s-a înfăptuit, deoarece au fost destule voci care au declarat public că vor da în judecată instituţia.
Adriana Gândilă

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...