La 9-12 noiembrie 1330 are loc lupta de la Posada (probabil în Loviştea). Oastea ungară, care se retrăgea spre Transilvania, a fost atacată și înfrântă de oastea voievodului muntean Basarab I, care a provocat armatei invadatoare pierderi grele, însăşi viaţa regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou, fiind primejduită. Foto principală: Fuga lui Carol Robert (Bătălia de la Posada), tablou de Molnar Jozsef (1855).
Citește și: Cum a ajuns Teoctist „Doctor Honoris Causa” la Piteşti
Victoria de la Posada a condus la independența voievodatului Munteniei.
Bătălia a fost menționată în mai multe cronici: cea pictată de la Viena (Chronicon pictum, cca. 1360), cea a lui Thurocz (Chronica Hungarorum, cca. 1486), analele lui Jan Długosz (Annales seu cronici incliti regni Poloniae, cca. 1455 – 1480) precum și alte lucrări ungare, poloneze și germane de acest gen, toate din secolele XV-XVI (la peste 100-200 ani după evenimentul descris), care reproduc în principiu relatarea cronicii vieneze.
Denumirea de „Bătălia de la Posada” a fost introdusă și încetățenită în istoriografia românească de către Nicolae Iorga, la începutul secolului XX. Istoricul considera că bătălia din 1395 și cea din 1330 s-ar fi desfășurat în aceleași locuri, anume „în cazanul de la Posada, pe drumul Câmpulungului”.
0 Comentarii