Web Analytics
scris marți, 09.11.2021

9 Noiembrie 1330: Lupta de la Posada și Țara Românească devine independentă

 

9 Noiembrie 1330: Lupta de la Posada și Țara Românească devine independentă

La 9-12 noiembrie 1330 are loc lupta de la Posada (probabil în Loviştea). Oastea ungară, care se retrăgea spre Transilvania, a fost atacată și înfrântă de oastea voievodului  muntean Basarab I, care a provocat armatei invadatoare pierderi grele, însăşi viaţa regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou, fiind primejduită.  Foto principală: Fuga lui Carol Robert (Bătălia de la Posada), tablou de Molnar Jozsef (1855).

Citește și: Cum a ajuns Teoctist „Doctor Honoris Causa” la Piteşti

Victoria de la Posada a condus la  independența voievodatului  Munteniei. 

Bătălia a fost menționată în mai multe cronici: cea pictată de la Viena (Chronicon pictum, cca. 1360), cea a lui Thurocz (Chronica Hungarorum, cca. 1486), analele lui Jan Długosz (Annales seu cronici incliti regni Poloniae, cca. 1455 – 1480) precum și alte lucrări ungare, poloneze și germane de acest gen, toate din secolele XV-XVI (la peste 100-200 ani după evenimentul descris), care reproduc în principiu relatarea cronicii vieneze.

Lupta de la Posada, reprezentare în Cronica pictată de la Viena

Lupta de la Posada, reprezentare în Cronica pictată de la Viena

Denumirea de „Bătălia de la Posada” a fost introdusă și încetățenită în istoriografia românească de către Nicolae Iorga, la începutul secolului XX. Istoricul considera că bătălia din 1395 și cea din 1330 s-ar fi desfășurat în aceleași locuri, anume „în cazanul de la Posada, pe drumul Câmpulungului”.

Citește și: Dramă fără margini în familia elevei moarte la liceul din Costeşti / Părinţii nu-şi revin şi merg la cimitir să dea la o parte ţărâna de pe mormântul fetiţei

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Revine Leo Messi în Europa?

Italienii „aruncă bomba” pe final de an și anunță că Leo Messi poate reveni în Europa, unde se...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită