Web Analytics

9 Mai 1877: Proclamarea Independenţei de Stat a României

de | 9.05.2022 08:45 | Actualitate, Cultură, Politica si Administratie

În ziua de 9 Mai 1877, în Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor, s-a  proclamat Independenţa de Stat a României. 

Citește și: Lansări de carte de 10 Mai, Ziua Regalităţii

România și-a proclamat independența față de Turcia. Hotărârea a fost adoptată în sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților, iar în urmatoarea zi Senatul a votat „Legea independenței”, care a fost promulgată imediat de către domnitorul Carol I.

Ministrul de Extrerne, Mihail Kogălniceanu

O contributie importantă la acest eveniment istoric au avut-o politicienii vremii, îndeosebi ministrul de externe Mihail Kogălniceanu, care a rostit celebrul discurs:

„În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare… Ce-am fost înainte de declararea rezbelului? Fost-am noi dependenţi către turci? Fost-am noi provincie turcească? Avut-am noi pe sultan ca suzeran? Străinii au zis acestea; noi nu am zis-o niciodată. Aşadar, domnilor deputaţi, nu am nici cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi sântem o naţiune liberă şi independentă”.

Dobândirea independenței s-a produs efectiv în urma războiului ruso-româno-turc.

Citește și: Lecţia de istorie. Povestea Eroului necunoscut

Atât independenta Romaniei, cât și cea a Serbiei și a Muntenegrului, precum și unirea Dobrogei cu România, au fost recunoscute în Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano, din 3 martie 1878 și  a fost consfințită  prin Tratatul de la Berlin, încheiat în 13 iulie 1878.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Ete … ca putem sa sarbatorim si noi ceva, far’a mai deranja Estul ori Vestul !
    Totusi … nu mai bine-ar fi s’o sarbatorim / pe Nord-Sud, ori pe viceversa ?!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *