Web Analytics

80.000 lei – amenzi pentru munca la negru din Argeș

de | 25.01.2023 17:40 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

În vederea diminuării numărului de persoane care desfăşoară muncă nedeclarată, în luna decembrie a anului trecut, ITM Argeş a efectuat 154 controale. Astfel, la cinci angajatori au fost depistate ca prestând muncă la negru șase persoane. Prin urmare au fost aplicate amenzi însumând 80.000 lei.

Citește și: „Dala dumla dumla da” – o bagabonţeală cu „donaţii” pentru Ucraina!

ITM Argeș precizează că persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face, în scris, la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail itmarges@itmarges.ro sau direct la sediul din Piteşti, bulevardul Republicii nr. 11.

Cât privește domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, conform Legii nr.319/2006, în aceeași lună din 2022 au fost efectuate 146 controale, fiind aplicate 39 sancțiuni, dintre care 15 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 61.000 lei. 

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe: construcţii, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, instalații electrice, distribuție mărfuri, morărit  și  panificație, confecții textile, comerț.

Principalele deficiențe constatate cu acest prilej: neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, nedepunerea dosarului de cercetare a evenimentului, neasigurarea instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurarea echipamentelor individuale de protecție.

Citește și: IPJ Argeș. Amenzi pentru tăierile și hoțiile din domeniul silvic!

De asemenea, în decembrie 2022, în domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 154 controale, fiind aplicate  18  sancţíuni, dintre care 14 amenzi însumând 97.000 lei.  

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe: comerț, transport, confecții, prelucrare lemn, construcţii, restaurante, baruri, service auto, spălătorii auto.

Citește și: Rectorul Dumitru Chirleşan despre detaliile fuziunii UPIT cu Politehnica Bucureşti

Iar principalele deficiențe constatate au fost: primirea la muncă a persoanelor fără încheiere în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului, anterior începerii activităţii, a unui exemplar din contractul individual de muncă, neeliberarea adeverinţei de vechime – după cum ne-a comunicat Anița  Maria NEACȘU, inspector-șef al ITM Argeș.                                  

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *