Web Analytics

8 milioane doze de vaccin anti-Covid expiră şi trebuie distruse! Cine răspunde pentru această cheltuială?

de | 25.08.2022 11:16 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat miercuri seara la ”Antena 3” că România are în depozite 8 milioane doze de vaccin anti-Covid pentru care nu există interes, nici să fie primite de o altă ţară prin donaţie, iar după ce vor expira, distrugerea lor va costa alţi bani.

Citește și: Noua formulă a vaccinului împotriva Covid-19, în octombrie


”Am reuşit un lucru important când am putut să vindem 7,5 milioane de doze. Deci, dintr-o dată am salvat circa 150 milioane de euro. Le-am vândut la acelaşi preţ la care au fost achiziţionate”, a spus ministrul, care crede că România s-a angajat anul trecut să cumpere o cantitate prea mare de vaccinuri, care nu ar putea fi folosite niciodată.
”Toate lucrurile astea mie mi se pare că s-au întâmplat şi din cauza unei lipse probabil de grijă, de profesionalism sau de înţelegere, care au dus la semnarea unui acord de achiziţie în luna mai 2021 pentru o cantitate enormă de vaccinuri, aproape 40 milioane de doze, pentru anii 2022 şi 2023 împreună. Deci, 39 milioane de doze. Această cantitate în mod evident, indiferent de cel fel de campanie vom desfăşura noi, de informare, de educare, este imposibil să fie absorbită. Şi atunci facem demersuri să protejăm banii publici, am făcut demersuri pentru reducerea substanţială a acestor cantităţi, care să nu ne pună în dificultate. Aşteptăm răspunsul, eu sunt optimist”, a declarat Rafila, citat de Agerpres.
În ceea ce ne privește, suntem curioși cine (și cum) va răspunde pentru această cheltuială.
În fine, referindu-se la a patra doză de vaccin anti-Covid, ministrul Sănătății a afirmat că aceasta este ”utilă, dar cu un vaccin care să fie adaptat tulpinilor circulante, pentru că vedem că în momentul de faţă vaccinul în formula iniţială nu mai opreşte în niciun fel transmiterea”. Noul vaccin ar urma să fie disponibil la finele lunii octombrie.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *