Web Analytics
scris duminică, 07.04.2024

7 Aprilie 1931: S-a născut celebrul actor român Amza Pellea

În ziua de 7 Aprilie 1931 s-a născut, în localitatea Băilești, județul Dolj, actorul român Amza Pellea, celebru pentru rolurile din ”Dacii”, ”Mihai Viteazul”, dar mai ales pentru seria ”Nea Mărin”. Amza Pellea s-a născut într-o familie cu cinci copii, iar tatăl său s-a numit tot Amza Pellea și a fost directorul cooperativei „Munca Noastră”, din Băilești, în anul 1933.

7 Aprilie 1931: S-a născut celebrul actor român Amza Pellea

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanti actori români.
A absolvit, in 1956, IATC-ul (Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica) in Bucuresti si  a debutat  in acelasi an  pe scena Teatrului National din Craiova.

A fost un reprezentant al Promoției de aur a teatrului românesc, director al Teatrului Național Craiova și profesor la Institutul de Arta Teatrală și Cinematografică.

Citește și:

A câștigat în 1977 premiul de interpretare masculină pentru cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepțional (Manolache Preda) din filmul Osânda,  într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu, după “Velerim și Veler Doamne” de Victor Ion Popa.
Este tatăl actriței Oana Pellea.

A decedat în data de 12 decembrie 1983 la București, la vârsta de 52 de ani. Moartea survine în urma unui cancer galopant localizat la plămâni. Actorul era un mare fumător, însă au existat și alte speculații cu privire la moartea sa, cum că ar fi fost iradiat de Securitate, pentru că in sketch-urile sale ironiza sistemul comunist. Este înmormântat la Cimitirul Bellu. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *