Web Analytics

Caleidoscop

de | 6.12.2018 12:56 | Cultură

Personalități din Pitești, victime ale bombardamentului american

Pe 6 mai 1944, americanii au pornit bombardamentul asupra Piteştiului. În acele momente dramatice au murit 191 de oameni. Printre victime s-au numărat şi câteva personalităţi locale. Este vorba despre profesorul Neculai Pariza, fost director al Liceului “Brătianu”, macedonean de origine, cu un trecut de luptă printre cele mai frumoase pe tărâmul românismului, profesoara Sevasta Stavrache, directoarea Şcolii Normale de Fete, dr. Ion Moldovanu şi ziaristul Georgică P. Martinescu, proprietarul ziarului “Presa” din Piteşti, înfiinţat în anul 1929.

Se deschide Secția de Ecologie a Muzeului Județean Argeș

1977. Deschiderea Secției de Ecologie a Muzeului Județean Argeș, unică în țară. Elaborarea tematicii: Radu Stancu, George Vasiliu, Radu Gava.

Deschiderea expoziției “Tehnica Nouă”

1979, septembrie 10. Deschiderea expoziției permanente “Tehnica Nouă”, astăzi desființată (atunci, strada 1 Mai).

Simpozion național la Pitești

1980, noiembrie 27-29. La Pitești, Simpozionul Național “Protecția Ecosistemelor și folosirea rațională a erbicidelor”, reeditat în 1983.

Direcția Muncii redobândește clădirea de pe strada I.C. Brătianu

1981, noiembrie 5. Direcția Muncii și Casa de Pensii redobândesc, spre folosință, clădirea de pe strada I.C. Brătianu, inițial Casa Corporațiilor, construită cu fonduri ale meseriașilor și patronilor din Pitești. Multă vreme, după 1948, a fost instituție sanitară (Policlinica de Adulți).

Spectacole artistice cehoslovace la Pitești

1986, iunie 16-25. Spectacole prezentate de Ansamblul Artistic al Ministerului Transportului din Cehoslovacia, schimb cultural cu Ansamblul Folcloric “Chindia” (Clubul Petrochimiștilor) din Pitești, instructor Marian Stănoiu.

Piteștenii participă la referendumul pentru pace

1986, noiembrie 23. Populația municipiului Pitești a participat la referendumul pentru Pace, pronunțându-se unanim în sensul colaborării internaționale.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole