Web Analytics

6 Februarie 1952:  Elisabeta a II-a a fost proclamată regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

de | 6.02.2022 09:02 | Actualitate, Cultură

În ziua de 6 Februarie 1952,  Elisabeta a II-a (n. 21 aprilie 1926), a fost proclamată regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. 

Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary) este regina a cinsprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.

Citește și: VASILE BĂNESCU: “Amestecarea nătângă a religiei cu politica a făcut deja prea multe victime”

Elizabeth s-a născut în Mayfair, Londra, fiind primul copil al ducelui și ducesei de York (mai târziu regele George al VI-lea și regina Elisabeta). Tatăl ei a urcat pe tron la abdicarea fratelui său, regele Eduard al VIII-lea, în 1936, moment din care ea a devenit moștenitoarea prezumtivă.

Elizabeth a avut parte de o educație privată și a început să își asume sarcini publice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, servind în Serviciul Teritorial Auxiliar. În 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, un fost prinț al Greciei și Danemarcei, cu care are patru copii: Charles, Prinț de Wales, Anne, Prințesă Regală, Andrew, duce de Yorkși Edward, Conte de Wessex. A fost căsătorită cu Prințul Philip timp de 73 de ani, până la moartea acestuia, la 9 aprilie 2021.

Când tatăl ei a murit în februarie 1952, Elizabeth a devenit șef al Commonwealth și regină a șapte țări independente ale Commonwealth-ului: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Pakistan și Ceylon. Ea a domnit ca monarh constituțional prin schimbări politice majore, cum ar fi descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea Regatului Unit la Comunitățile Europene, Brexit-ul și decolonizarea Africii.

Citește și: Lecţia de istorie. Feldmareşalul von Mackensen şi românii

Printre numeroasele sale vizite și întâlniri istorice se numără o vizită de stat în Republica Irlanda și vizite la sau de la cinci papi. Printre evenimentele semnificative se numără: o încoronare în 1953 și celebrarea Jubileului de Argint, de Aur și Diamant în 1977, 2002 și 2012. În 2017, ea a devenit primul monarh britanic care a ajuns la Jubileul de Safir. Este cel mai longeviv monarh britanic. Este șefa de stat cu cea mai îndelungată funcție din istoria lumii, cel mai în vârstă monarh în viață, are cea mai îndelungată domnie a unui monarh încă actual și cea mai îndelungată funcție a unui șef de stat încă actual.

Sursa: Wikipedia

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *