Web Analytics

53 de ani de la punerea în funcţiune a Hidrocentralei Vidraru

de | 9.12.2019 16:44 | Actualitate

Construcția barajului și a hidrocentralei Vidraru, obiective de importanță strategică pentru sistemul energetic românesc, a început în 1960 și a fost finalizată după cinci ani și jumătate. Hidrocentrala de la Vidraru a fost pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966. La vremea aceea, barajul Vidraru era al cincilea în Europa și al nouălea în lume, între construcțiile similare.

Amenajarea hidroenergetică Vidraru cuprinde o acumulare de mari dimensiuni, un baraj din beton în dublu arc, o galerie de aducțiune continuată printr-un castel de echilibru și un puț fortat, o centrală subterană și o galerie de fugă.
Schema de amenajare a folosit un concept modern pentru timpurile acelea, ce a permis captarea apelor dintr-un bazin hidrografic cu o suprafață de 745 de kilometri pătrați. Astfel, s-a realizat un debit mediu captat de 19,7 mc/s, debit asigurat atât din râul Argeș – 7,5 mc/s, cât și din bazinele învecinate: Topolog, Vâlsan, Doamnei prin 10 captări secundare cu galerii subterane în lungime totală de 29 de kilometri și un debit captat de  12,2 mc/s.
Centrala subterană este temelia și, totodată, „templul” întregii amenajări. Ceea ce este de remarcat este faptul că uzina de energie hidroelectrică Vidraru amplasată subteran poate produce energie electrică de aproximativ 400 GWh și are o capacitate instalată de 200MW.
Sursă foto Arhivă personală Imola Martonossy

Centrala subterană este amplasată la peste 100 de metri sub nivelul albiei râului Argeș și are dimensiuni impresionante – înălțime 31,70 metri; lungime 67,80 metri; lățime 16,70 metri. Pentru a ajunge la cele 4 turbine Francis verticale de câte 55 MW și la cele 7 transformatoare monofazate de 40 MVA, trebuie parcurși cei 104 metri ai puțului vertical de 7,20 metri diametru, pe unde a fost de altfel introdus tot echipamentul centralei și apoi cei 132 de metri ai unei galerii de acces orizontale având secțiunea de 33 metri pătrați. Turbinele și generatoarele electrice, care dezvoltă o putere de 61 MVA fiecare, asigură o producție de energie, într-un an hidrologic mediu, de 400 GWh. Energia electrică produsă este transportată în exteriorul centralei până la platforma de la nivelul blocului administrativ prin cabluri de 220 kV amplasate într-o galerie înclinată de 178 de metri lungime, care este utilizată și ca acces secundar în centrală subterană și de aici mai departe, printr-o linie dublă de 220 kV de circa 2 kilometri lungime, până la stația de transformare de 400/200/110 kV din Aref.
Sursa: Hidroelectrica energie.gov.ro/

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii