Web Analytics

500 de mineri riscă să fie dați afară înainte de Anul Nou!

de | 27.12.2022 12:16 | Actualitate, Economie, Home, Politica si Administratie

500 de mineri riscă să-și piardă locul de muncă până la sfârșitul acestui an! Siguranța sistemului energetic din România este ameninţată, spun sindicatele. Totul se întâmplă după ce Guvernul a schimbat, la mijlocul lunii decembrie, legislația decarbonării sectorului energetic.

Citește și: Consiliul Național al Secuilor a cerut autonomie teritorială

Modificările nu au fost supuse dezbaterii publice și nu au fost anunțate nici înainte, nici după ședința de Guvern! Principalul efect este că unitățile de producție pe bază de cărbune care urmează să fie scoase din exploatare în următorii 10 ani (660 MW pe lignit până la finalul lui 2022, alți 1.425 MW pe lignit până în 2025 și încă 1.140 MW pe lignit și huilă până în 2032) nu vor mai putea fi trecute în așa-numita ″REZERVĂ TEHNICĂ ″, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a grupului public Salariatii Complexului Energetic Oltenia – scriu jurnaliștii de la realitatea.net.

Potrivit sursei citate, grupurile energetice pe lignit de la Complexul Energetic Oltenia cu putere instalată însumată de 660 MW nu vor mai putea fi activate decât pentru o perioadă de trei ani de la 1 ianuarie 2023 încolo și numai în anumite condiții stricte.

Liderul de sindicat spera ca ministrul Energiei să revină asupra ordinului, pentru că se pune în pericol siguranța energetică a României. Altminteri, cel mai probabil se va recurge la ample acțiuni de protest, la care se vor alia și alte federații din minerit și energie.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *