Web Analytics
scris marți, 05.03.2024

5 Martie 1953: A murit I.V. Stalin, șef al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice

În ziua de 5 Martie 1953 a murit I.V. Stalin (Iosif Vissarionovici Djugasvili), sef al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.
S-a născut in localitatea georgiana Gori in 21 decembrie 1879, fiind al patrulea copil al familiei. Fratii sai au murit inainte ca el sa se nasca, urmare a problemelor de sanatate.

5 Martie 1953: A murit I.V. Stalin, șef al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice

Nici micul Stalin nu a avut un organism prea rezistent, astfel încât mama sa a fost extrem de protectiva cu el. A urmat seminarul teologic din localitate, perioadâ în care a activat într-o organizație secretă care milita pentru independenta Georgiei in fata Rusiei. Tot pe timpul studiilor a luat contact cu ideile lui Karl Marx, motiv care ii va atrage exmatricularea.

Citește și:

S-a inscris în 1901 in Partidul Muncitoresc Social Democrat, iar un an mai tarziu a fost arestat pentru organizarea unei greve si deportat in Siberia.

Dupa divergentele de opinii intre Vladimir Lenin și Iulius Martov, Stalin a trecut de partea bolșevicilor. Rapid a reusit sa il impresioneze pe Lenin si sa ocupe functii tot mai inalte in structura politica.

La conferinta partidului din aprilie 1922, Lenin și-a propus protejatul pentru postul de secretar general, dar tot el, înainte să moară, a cerut înlăturarea sa.

Stalin a fost însă de neoprit și s-a poziționat în fruntea Rusiei comuniste pe care a stăpânit-o până la moarte.

În ciuda regimului tiranic instaurat in Uniunea Sovietica, rusii l-au plâns pe conducătorul lor, milioane de oameni trecând prin fața catafalcului său.

Moartea acestuia a survenit în urma unui atac cerebral suferit cu câteva zile înainte.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *