Web Analytics

4 Septembrie 1958: S-a desfăşurat, la Bucureşti, prima ediţie a Festivalului internaţional George Enescu

de | 4.09.2022 10:18 | Actualitate, Cultură, Home

În ziua de 4 Septembrie 1958 s-a desfăşurat, la Bucureşti, prima ediţie a Festivalului internaţional George Enescu.

Citește și: Concurs organizat de Fundația Conservation Carpathia: 2.544 de motive să fotografiezi Munții Făgăraș!

Festivalul a fost inaugurat la 4 septembrie 1958, cu concertul orchestrei simfonice a Filarmonicii ”George Enescu”, dirijată de George Georgescu. În program s-au aflat lucrări importante semnate de marele muzician George Enescu — Simfonia I în mi bemol major și Rapsodia I în la major.

Statuia compozitorului român George Enescu, donată municipiului București de familia sculptorului Constantin Baraschi

Prima ediție a Festivalului Internațional ”George Enescu” s-a desfășurat între 4 și 22 septembrie 1958, găzduită fiind de Ateneul Român și Teatrul de Operă și Balet din București.

 Inaugurat la trei ani de la moartea lui George Enescu, ca semn al recunoașterii geniului marelui compozitor român, Festivalul și concursul internațional ”George Enescu” a adus la București unele dintre cele mai mari nume ale muzicii contemporane: dirijorii Sir John Barbirolli, Carlo Felice Cillario și Carlo Zecchi, violoniștii Yehudi Menuhin și David Oistrah, pianiștii Claudio Arrau, Monique Haas sau Halina Czerny-Stefanska.

Citește și: SORIN CÎMPEANU: „Rata finală de promovare a examenului de Bacalaureat în sesiunea august-septembrie este de 35,4%”

Acestora li s-au alăturat numele cele mai importante ale artei interpretative românești, precum Maria Fotino, Valentin Gheorghiu, Ștefan Gheorghiu, Ion Voicu, Radu Aldulescu, Vladimir Orlov sau dirijorii Alfred Alessandrescu, Constantin Bugeanu, Mircea Cristescu, George Georgescu și Constantin Silvestri.

Marele dirijor și violonist american Yehudi Menuhin, elevul lui George Enescu

 Prima ediție a Festivalului s-a bucurat de participarea marelui muzician Yehudi Menuhin, fost elev al lui Enescu. Sosit în România la 15 septembrie 1958, violonistul american a susținut un recital care a cuprins partitele nr. 6 în mi major și nr. 4 în re minor de Bach și sonata pentru vioară solo de Bela Bartok .

Sursa: Wikipedia

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *