Web Analytics

4 Mai 1997: Beatificarea lui El Pele, primul țigan martir al bisericii catolice

de | 4.05.2021 09:30 | Cultură, Actualitate

În ziua de 4 Mai 1997,  Vaticanul l-a beatificat pe Cefelino Jimenez Malla, cunoscut sub numele de El Pele, primul țigan martir din istoria Bisericii Catolice. 

Citește și: DOLIU ÎN MEDIUL ACADEMIC ARGEȘEAN! A MURIT PROFESORUL UNIVERSITAR RADU GABRIEL PÂRVU

 Fericitul Cefelino Jimenez Malla, zis El Pele, unul din martirii care au apărat Biserica și slujitorii acesteia, s-a născut, ca majoritatea ţiganilor, într-o  familie necăjită  dar credincioasă din Spania.

Acest lucru l-a adus în apropierea slujitorilor Bisericii catolice în anii ’30, când republicanii marxiști vroiau să instaureze Republica Spaniolă.

A fost ucis, ca și alte mii de credincioși și preoți catolici, de trupele militare de stânga, republicane.

Deși numeroși țigani și-au dat viața în numele lui Hristos, din Evul Mediu și până astăzi, abia în anul 1997 cardinalii au recunoscut că și un țigan a putut să-L mărturisească pe Hristos și merită să fie martir.

Decizia a fost una fundamentală, pentru că a fost prima recunoaștere a țiganilor ca mărturisitori ai lui Hristos, după ce mai bine de șapte secole țiganii au fost sclavii nerecunoscuți ai popoarelor europene și în primul rând ai Bisericii.

Citește și: Misiunea de credință a Prințului Nicolae: promovarea culturii, valorilor și tradițiilor românești

Beatificarea sa, făcută la inițiativa fostului papă Ioan Paul al II-lea, a fost considerată drept o adevărată revoluție, dacă ne gândim la conservatoarea și aristocrata conducere a Bisericii catolice, în care chiar și sfinții au sânge albastru, calendarul catolic fiind plin de regi, regine, prinți și prințese. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii