Web Analytics
scris joi, 30.11.2023

30 Noiembrie 1874: S-a născut Winston Churchill, prim-ministru al Marii Britanii și laureat al premiului Nobel pentru Literatură

În ziua de 30 Noiembrie 1874 s-a nascut Winston Churchill, prim-ministru al Marii Britanii in perioada 1940-1945 si 1951-1955, laureat al premiului Nobel pentru Literatura in anul 1953.

30 Noiembrie 1874: S-a născut Winston Churchill, prim-ministru al Marii Britanii și laureat al premiului Nobel pentru Literatură

Pe numele intreg, Winston Leonard Spencer Churchill, politicianul britanic s-a nascut in Oxfordshire, intr-o familie prestigioasa cu o indelungata traditie militara. Prin urmare, tanarul Churchill a urmat aceeasi cale si s-a inscris la Academia Militara.

Dupa ce a absolvit, a servit in armata vreme de sapte ani in India, Sudan, Africa de Sud. In 1899 s-a retras si a inceput o cariera politica stralucita. Un prim pas a constat in accederea in Parlament, ca reprezentant al Partidului Conservator.

Patru ani mai tarziu a intrat in rindul liberalilor, iar in timpul Primului Razboi Mondial a activat in Marina britanica. Ca urmare a campaniilor dezastruoase din Dardanele si Galliopoli a fost exclus din Comitetul de razboi, dar s-a oferit sa preia comanda unui batalion de infanterie din Franta.

In 1917 a revenit in politica ca membru al Cabinetului liberal condus de Lloyd George. In 1924, s-a reintors in Partidul Conservator, doi ani mai tarziu devenind liderul formatiunii.

Tot in acesta perioada a inceput sa atraga atentia asupra pericolului de agresiune din partea Germaniei si Japoniei care s-a confirmat prin izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand Churchill a fost rechemat in postul de conducator al Armatei, pentru ca la putina vreme sa fie numit premier.

Din aceasta postura a orchestrat, impreuna cu presedintele american Franklin D. Roosevelt si liderul sovietic Iosif Stalin, victoria Aliatilor impotriva nazistilor.

Citește și:

In iulie 1945, la 10 saptamani dupa ingenuncherea Germaniei, Churchill a suferit si el o infrangere, pentru ca in urma alegerilor conservatorii au pierdut puterea in favoarea Partidului Muncitoresc.

Marele politician britanic a devenit lider al opozitiei, pentru ca in 1951 sa fie reales in functia de prim-ministru.

A fost decorat de Regina Elisabeta a II-a, care I-a acordat titlul de Sir, si a fost recompensat cu premiul Nobel pentru Literatura, juriul luand in considerare cele sase volume de studii istorice despre cel de-al Doilea Razboi Mondial pe care le-a scris, precum si discursurile sale politice. In 1955 a demisionat din functia de premier, insa a continuat sa activeze in Parlament pana in 1964, cu un an inainte de a se stinge din viata.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *