Web Analytics

3 ianuarie 2013 – A decedat regizorul și omul politic Sergiu Nicolaescu

de | 3.01.2021 11:01 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

La data de 3 ianuareie 2013 a decedat, în București, Sergiu Florin Nicolaescu, regizor, scenarist și actor român și, după 1989, politician român; (n.13 aprilie 1930, Târgu Jiu).

Citește și:  Profesorii, inclusiv din Argeș, cer respectarea legii – respectiv majorarea salariilor conform legii

A participat activ la Revoluția anticomunistă din 1989.

 A fost de departe cel mai prolific și mai vizionat regizor român din toate timpurile: 54 filme, plus 27 coproducții și peste 1 miliard de spectatori (majoritatea din China și Rusia, dar și 130 milioane de spectatori din România).

La începutul lui decembrie 2004, în Senat, la sfârșitul mandatului, Sergiu Nicolaescu le-a mulţumit colegilor săi pentru perioada petrecută împreună, precizând că nu a mai candidat pentru un nou mandat, deoarece mai are puţini ani de trăit și pe care vrea să-i termine în profesia sa.

Citește și: Atenție! 25.000 de burse a 300 ron/lună pentru elevii online. Pentru un an întreg!

“Vreau să vă mulţumesc pentru aceşti patru ani minunaţi pe care i-am petrecut împreună, în care dumneavoastră mi-aţi dăruit stimă şi consideraţie, simţăminte pe care şi eu vi le datorez.

Mai am puţini ani de trăit şi mi-am dorit să-i termin în profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegerile pentru un nou mandat.

Vreau să vă spun un sincer «La revedere!» şi vreau să vă spun în acelaşi timp «La mulţi ani!» şi sărbători fericite”, a spus Nicolaescu de la tribuna Senatului, în ultima şedinţă a legislaturii 2000-2004, fiind aplaudat de cei prezenţi.

Citește și: Vladimir Putin a promulgat legea prin care el și familia lui primesc imunitate pe viață

Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima dată parlamentar în 1990, pe listele FSN și a fost ales pentru mai multe mandate în Parlamentul României postcomuniste.

Nicolaescu a fost membru al Comisiilor de cultură din Senat în fiecare legislatură şi a deţinut preşedinţia comisiei în ultima legislatură, înainte de decesul său. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii