Web Analytics

29 Septembrie 1910: S-a născut teologul român Arsenie Boca

de | 29.09.2021 08:36 | Cultură, Actualitate

În ziua de 29 Septembrie 1910 s-a născut în localitatea Vața de Sus, comitatul Hunedoara (Austro-Ungaria), teologul român, părintele ieromonah Arsenie Boca; (d.28 noiembrie  1989, Sinaia, jud. Prahova).

Citește și: Calinic vrea să salveze Arhiepiscopia de facturile mărite la curent şi grăbeşte finalizarea microhidrocentralei ”Călugăriţa”

  Părinte ieromonah, teolog şi artist plastic (muralist) ortodox român, Arsenie Boca a fost stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită harului și personalităţii sale veneau mii şi mii de credincioşi, fapt pentru care a fost hărţuit de Securitatea comunistă.

A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Braşov, dus la Canal, închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 Km de Bucureşti). De asemenea, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din Bucureşti, a fost pictată de către părintele Arsenie Boca.

Citește și: Un grup de ONG-uri cer ca PNL să prezinte scuze publice pentru agresarea celor două jurnaliste

Arsenie Boca este considerat de către ucenicii săi cel mai mare duhovnic român al secolului XX.

La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului, se perindă zilnic sute de pelerini. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii