Web Analytics
scris joi, 29.07.2021

29 Iulie – Ziua Imnului Național al României

Din 1989, Imnul Național al României este „Deșteaptă-te, române!”. Versurile aparțin lui Andrei Mureșanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluția de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet și etnograf, om de mare cultură, cântăreț și autor de manuale de muzică.

29 Iulie – Ziua Imnului Național al României

Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureșanu, redactat și publicat în timpul Revoluției de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile, deoarece îl aflăm cântat pentru prima oară pe data de 29 iunie 1848 la Râmnicu Vâlcea (în Țara Românească revoluția a izbucnit pe 11 iunie). Poemul va deveni imn sub titlul „Deșteaptă-te române!”, câștigându-și instantaneu gloria recunoscută, datorită mesajului energic și mobilizator pe care-l conține. De atunci, acest imn a fost cântat cu ocazia fiecărui moment eroic din istoria României, datorită mesajului patriotic și de libertate pe care îl poartă în el. Așa s-a întâmplat și în timpul revoluției anticomuniste din 1989, când a fost decretat imn național, înlocuind imnul comunist „Trei culori”. Timp de câțiva ani a fost și Imnul Național al Republicii Moldova, dar a fost înlocuit în 1994 cu „Limba Noastră”.

Istoria imnului

Începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curajul în timpul momentelor cruciale, în timpul Războiului de Independență (1877-1878), în Primul și al Doilea Război Mondial. Mai ales în zilele imediat următoare actului de la 23 august 1944, când România s-a desprins din alianța cu Germania lui Hitler, alăturându-se Aliaților, acest imn a fost cântat în mod spontan și emis la stațiile radio.

Imediat după instaurarea deplinei dictaturi comuniste, la 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a abdicat, „Deșteaptă-te, române!”, precum și alte marșuri și cântece patriotice au fost interzise, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsită cu ani grei de închisoare. Din anii ’70, melodia a putut fi din nou cântată, dar cu versurile originale modificate.

Pe 22 decembrie 1989, în timpul revoluției anticomuniste, imnul a izbucnit pe străzi, însoțind uriașele mase de oameni, risipind frica de moarte și unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului. Astfel, instituirea sa ca imn național a venit de la sine, sub formidabila presiune a manifestanților.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...