Web Analytics
scris joi, 29.02.2024

29 Februarie 1940: S-a născut Sanctitatea Sa Bartolomeu I, patriarh ecumenic de Constantinopol, membru de onoare străin al Academiei Române

 În ziua de 29 Februarie 1940 s-a născut (în insula Imbros, din Turcia) Sanctitatea Sa Bartolomeu I (numele laic: Dimitrios Archontonis), patriarh ecumenic de Constantinopol (al 270-lea), din 2.XI.1991 (după moartea patriarhului Dimitrios I).

29 Februarie 1940: S-a născut Sanctitatea Sa Bartolomeu I, patriarh ecumenic de Constantinopol, membru de onoare străin al Academiei Române

Bartolomeu I (liderul spiritual al tuturor ortodocşilor din lume) exercită tripla funcţie inerentă rangului său: este arhiepiscop de Constantinopol, este primul dintre cei circa 80 de episcopi ai Patriarhiei Ecumenice răspândiţi în întreaga lume şi este „primul între egali” (în latină, primus inter pares) în cadrul episcopatului ortodox; cu acest titlu el exercită prerogativele de prezidare, coordonare şi iniţiativă în toate problemele panortodoxe; membru de onoare străin al Academiei Române (2004).  

Citește și:

Patriarhul Bartolomeu s-a implicat în apropierea dintre oameni și biserici, pentru ecumenism și dialog interreligios. Este sprijinitorul inițiativelor de protejare a mediului înconjurător, încât presa l-a supranumit „patriarhul verde”. Pentru meritele dobândite în această privință primește în 2002 premiul Sophie pentru mediu.[17] A participat la ziua mondială a rugăciunii de la Assisi din 2002.

O delegație condusă de el a fost primită, la 30 iunie 2005, de către papa Benedict al XVI-lea la Vatican.[18] Vizita de răspuns la Patriarhia Ecumenică a avut loc la 30 noiembrie 2006, la sărbătoarea Sf. Andrei. Ambele părți au semnat cu această ocazie o declarație.

În data de 25 mai 2014, la 50 de ani de la întâlnirea istorică dintre patriarhul Athenagoras și papa Paul al VI-lea la Ierusalim, patriarhul Bartolomeu s-a întâlnit, tot la Ierusalim, cu papa Francisc.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *