Web Analytics

28 septembrie – ZIUA INTERNAȚIONALĂ PENTRU ACCESUL UNIVERSAL LA INFORMAȚIE

de | 28.09.2022 10:57 | Actualitate, Cultură, Home

Anual, la 28 septembrie, este marcată ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie. Sărbătoarea a fost instituită printr-o decizie a celei de-a 38-a Conferinţe generale a UNESCO.

Agerpres amintește că accesul la cunoaştere şi informaţie a fost întărit de către Conferinţa Generală printr-o rezoluţie pe tema universalităţii internetului. Conferinţa a emis de asemenea o recomandare pentru prezervarea şi accesul la patrimoniul documentar, inclusiv patrimoniul digital drept pentru care a proclamat ziua de 28 septembrie ca Ziua Internatională pentru accesul universal la Informaţie.

Citește și: Studenții din Pitești vor plăti pentru cazare cu 75% mai mult decât anul trecut

La 17 noiembrie 2015, UNESCO a adoptat rezoluţia 38 C/70 prin care se stabilea că data de 28 septembrie să fie marcată anual drept Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie.

Astfel, în anul 2016, în peste 20 de state au fost organizate pentru prima dată numeroase evenimente specifice, sub titulatura #AccessToInfoDay, pentru a discuta pe marginea acestei tematici şi pentru a creşte gradul public de conştientizare asupra libertăţii de informare, asupra promovării accesului liber la informaţie şi asupra importanţei adoptărilor reglementărilor legale în domeniu. Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie are o relevanţă specifică în acord cu Agenda 2030 pentru dezvoltare sustenabilă şi cu ţinta 16.10 din cadrul Obiectivului pentru Dezvoltare Sustenabilă care face referire la asigurarea accesului public la informaţie şi la protejarea drepturilor fundamentale, potrivit https://en.unesco.org.

Citește și: Tradiția festivalului ”Toamna Piteșteană” continuă!

”Accesul la informaţie este un drept uman fundamental, care întăreşte libertatea de expresie a media şi jurnalismul de investigaţie şi aduce contribuţii imperative pentru a face societăţile noastre mai libere”, potrivit lui Dunja Mijatovic, reprezentantul OSCE pentru Libertatea Media, indică site-ul www.osce.org.

Foto: descriptiv

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *