Web Analytics

26 Noiembrie 1949: S-a născut Ivan Patzaichin, sportiv canoist român lipovean, supranumit “amiralul flotilei românești”

de | 26.11.2022 11:12 | Actualitate, Cultură, Home, Sport

În ziua de 26 Noiembrie 1949 s-a născut, la Mila 23, jud.Tulcea, Ivan Patzaichin, sportiv canoist român lipovean, supranumit “amiralul flotilei românești”.

A fost cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint și a obținut 30 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele mondiale și cele europene, precum și alte 100 de titluri în calitate de antrenor.

Prima medalie de aur la Olimpiadă a obtinut-o pe când avea 18 ani, la ediția din Ciudad de Mexico, când a concurat alături de mai experimentatul Serghei Covaliov.

Inainte de a fi prezent la Olimpiada din Mexic, Patzaichin practica sportul „canoe” de numai un an și ceva. Au urmat apoi alte patru titluri olimpice, în 1972 la Munchen, unde în calificări i s-a rupt pagaia, în 1980, la Moscova, și în 1984 la Los Angeles, caștigător împreună cu Toma Simionov.

*Citește și: Viorel Tudose, sponsor FC Argeş: „Ne-am îmbătat cu apă rece după primele meciuri şi desfăşurarea evenimentelor ne arată că nu este aşa”

*Citește și: Marius Stoica, antrenor principal CS Mioveni: „Am reuşit să ridicăm nivelul de exprimare şi toată lumea a văzut că am fost o echipă greu de învins”

Supranumit „amiralul flotei de aur a sportului românesc”, multiplu campion naţional, olimpic şi mondial, antrenor al lotului naţional de kaiac-canoe; în anul 2002 o statuie a multiplului campion, realizată de Alexandru Papuc, a fost amplasată la intrarea în Parcul Sportiv Dinamo şi dezvelită la împlinirea a 53 de ani de viaţă.

A decedat pe 5 septembrie 2021. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *