Web Analytics
scris luni, 25.09.2023

25 Septembrie 1789:  Congresul SUA adoptă Bill of Rights (Legea drepturilor)

În ziua de 25 Septembrie 1789,  Congresul SUA a adoptat Bill of Rights (Legea drepturilor).

25 Septembrie 1789:  Congresul SUA adoptă Bill of Rights (Legea drepturilor)

Proiectul  Legii drepturilor este numele cu care  sunt cunoscute  primele zece amendamente la Constituția Statelor Unite.

 Acestea au fost introduse în Congresul Statelor Unite în 1789 de James Madison și au  intrat în vigoare la 15 decembrie 1791, atunci cand au fost  aprobate  de către trei pătrimi dintre congresmeni  si trimise spre ratificare presedintelui. Initial, acestea erau in numar de 12, insa numai  10 dintre acestea au fost ratificate.

Abia în 1992, unul dintre amendamente respinse cu 200 de ani in urma a fost in cele din urma aprobat, acesta referindu-se la sitemul de reprezentare al populatiei in structurile electorale.

Citește și:

Deoarece in Constitutia din 1788 au fost inscrise doar cateva drepturi individuale, dupa aprobarea ei s-au adaugat o serie de amendamente care sa garanteze libertatile fundamentale pentru cetatenii tarii.

Prin completarile aduse s-a garantat dreptul la libertatea de a vorbi si  la religie. Americanii s-au inspirat la conceperea actului legislativ din actul cu acelasi nume, Bill of Rights, pe care Parlamentul Marii Britanii l-a votat in 1689 si in care s-au enumerat libertatile pentru dobândirea cărora națiunea engleză a facut revolutia din 1688.

O alta sursa de inspiratie a fost Declaratia Drepturilor din Virginia, schitata de  luptatorul  pentru drepturile omului, George Mason, in 1776. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită