Web Analytics

24 octombrie este Ziua Organizaţiei Naţiunilor Unite

de | 24.10.2021 13:04 | Actualitate, Cultură, Politica si Administratie

În ziua de 24 Octombrie 1945 a intrat în vigoare Carta Națiunilor Unite.

La mai puțin de două luni de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial, Organizația Națiunilor Unite a decis să ratifice carta care instituie un sistem de rezolvare pașnică a diferendelor internaționale ce prezintă o anumită gravitate și a căror prelungire în timp pune în pericol pacea și securitatea internațională.

Citește și: Părintele „Simfoniei Lalelelor” este fiul unui cunoscut jurnalist, dascăl şi om politic din perioada interbelică

Dintre organele principale ale ONU sunt competente să acționeze pentru soluționarea pașnică a diferendelor internaționale: Consiliul de Securitate, Adunarea Generală și, în anumite condiții, Secretariatul General al Organizației. Ideea înființării Organizației Națiunilor Unite a apărut în august 1941, când președintele american Franklin D. Roosevelt și premierul britanic Winston Churchill s-au întâlnit în Insulele Bermude pentru a-și stabili obiectivele postbelice.

Rezultatul discuțiilor s-a concretizat în semnarea ”Cartei Atlantice”, în care erau precizate o serie de principii pentru menținerea păcii și securității pe plan internațional.

Cele două state au recunoscut, printre altele, și dreptul la autodeterminare a popoarelor, precum și libertatea comerțului mondial și cooperarea economică, renunțarea la uzul de violența și crearea unui sistem de securitate comun. La începutul anului 1942 a apărut pentru prima dată numele “Națiunile Unite”, într-o declaratie a Aliaților, prin care 26 de state se obligau să își continue lupta împotriva Axei.

Citește și: Calinic îi îndeamnă pe preoții și călugării din Argeș la slujbe și rugăciuni particulare

Până la finalul războiului, alte 25 de state au aderat la Alianță. Cu ocazia unei reuniuni la Moscova, desfășurată în octombrie 1943, Marea Britanie, SUA, URSS și China au precizat că e necesară crearea unei organizații internaționale care să mențină pacea mondială. Un an mai târziu a început să fie schițată Carta Națiunilor Unite, care va fi apoi elaborată cu ocazia Conferinței de la San Francisco din perioada aprilie-iunie 1945, în prezența reprezentanților a 50 de state.

Imediat după aceasta a fost semnată, iar în 24 octombrie același an aceasta a fost ratificată. Sărbătoarea este marcată începând cu anul 1948.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii