În ziua de 24 Noiembrie 1796 s-a născut, la Mediaş, profesorul, gânditorul umanist, istoricul și pastorul luteran sas din Transilvania, Stephan Ludwig Roth, cel care a plătit cu viața pentru respectarea drepturilor românilor, populația majoritară. A participat la Revolutia de la 1848 din Ardeal.
În 1842 Dieta de la Cluj era procupată să legifereze limba maghiară ca limbă oficială de stat în Transilvania, cu scopul maghiarizarii tuturor naționalităților conlocuitoare.
Revoltat, Roth a scris în celebra broșură „Războiul limbilor în Transilvania” (Der Sprachenkampf in Siebenbürgen), replicând Dietei:
„Nu văd nevoia de a se impune o limbă oficială a țării. Nu este nici limba germană, nici cea maghiară, ci limba română” pe care „o înveți singur, pe stradă, în contact singur cu oamenii. Și chiar dacă nu ai dori să înveți limba aceasta, o înmiită trebuință impune cunoștința (cunoașterea) ei.(…) Folosirea limbii materne este un drept uman, care e dat copilului prin naștere. Iar cu pierderea limbii dispare națiunea însăși”.
A fost condamnat la moarte de către „tribunalul de sânge” al nobililor de la Cluj, pentru „înaltă trădare”, iar sentința a fost executată la trei ore după pronunțare, în ziua de 11 mai 1849.
Citește și:
- Procurorul a cerut condamnare cu executare pentru Stelică Crăciun în procesul cu primarul din Mioveni
- Recunoaştere internaţională pentru conducerea Fundaţiei „Conservation Carpathia”
- Cadavrul mumificat găsit la Leordeni era al fostului medic al lui Traian Băsescu
- Col (rez) Cristian Mihalcea: „Ca să nu mai vadă ce se întâmplă prin Parlament, s-au gândit să-l ducă pe Năică Pavelescu la Primăria Mioveni”
Adevăratul motiv al condamnării sale au fost ideile și activitatea sa, dar mai ales ideile din broșura în care pleda și susținea drepturile poporului român.
În scrisoarea adresată copiilor săi, în ziua execuției, menționa „Am avut cele mai bune gânduri pentru nația mea, fără să fi voit răul celorlalte națiuni”(din Transilvania).
A fost înmormântat la Mediaș, unde i s-a ridicat un monument, unde există o casă memorială (pe strada Herman Oberth 10, din Mediaș) și un bust în fața liceului ce-i poartă numele.
0 Comentarii