În ziua de 23 Decembrie 1777 s-a născut Alexandru I, ţar al Rusiei între anii 1801-1825; (m. 1 decembrie 1825).
In timpul domniei sale, Rusia a anexat Finlanda, o parte din Polonia si a intrat in 1812 în posesia teritoriului cuprins între Prut şi Nistru (Basarabia), care aparţinea Principatului Moldova. A fost unul dintre principalii opozanti ai lui Napoleon.
S-a întâlnit la Tilsit pe 25 iunie 1807 cu împaratul francez Napoleon I, cu care avea să împartă harta lumii.
Ca un prim pas, Napoleon îl va lăsa pe tarul Alexandru în posesia Principatelor Dunarene și îi va da mână liberă în afacerile cu Finlanda, urmand ca după aceea, împărații estului si vestului, la momentul potrivit sa-i alunge pe turci din Europa și să mărșăluiasca de-a lungul Asiei pentru a cuceri India.
Citește și:
- Scandalul escaladează! „Domnule Bughiu, din decembrie 2022, Biblioteca Judeţeană a murit, atmosfera este apăsătoare, salariaţii sunt stresaţi”
- Cum a fost la pomana porcului la Câmpulung, cu Mircea Lucescu
- Semnal de alarmă COTAR: Urmează un nou faliment pe piața firmelor de asigurări în 2024
Un plan atât de uimitor a trezit în mintea impresionabilă a lui Alexandru I o ambiție față de care până atunci fusese străin. Interesele Europei au fost uitate. „Ce este Europa?”, a exclamat el ambasadorului francez. „Unde este, dacă nu suntem noi și voi?
Contradicțiile personalității sale l-au facut pe Alexandru unul din cei mai bizari conducatori pe care i-a avut Rusia. Pe deasupra, moartea sa este învăluită în mister, iar locul unde se află rămășițele sale pamantesti este necunoscut.
0 Comentarii