Web Analytics

22 August 1890: A încetat din viaţă poetul național Vasile Alecsandri

de | 22.08.2021 10:54 | Cultură, Actualitate

În ziua de 22 August 1890 a încetat din viaţă poetul național Vasile Alecsandri, redactor şi proprietar al revistei “România literară”, membru fondator şi membru de onoare al Academiei Române; a publicat prima culegere de poezie populară românească.

Citește și: “Argeșul coase cu firul de aur al istoriei”- Șezătoare în premieră, la Călinești

Așadar, la 22 august 1890, la Mircești, județul Iași, România, se stinge din viață Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821, Bacău, Moldova), poet, prozator și dramaturg român. Prin traducerile în limbile franceză, germană și engleză ale poeziilor populare sau ale unora din poeziile originale, Alecsandri se numară și printre primii noștri scriitori moderni a căror operă a devenit accesibilă străinătății.

Ca scriitor, a debutat în 1840, cu nuvela Bucheti, publicată în “Dacia literară“, și cu pieseta “Farmazonul din Hîrlău“. După cîteva încercări în limba franceză, ca poet de limba română apare pentru prima dată în 1843 în ”Calendar pentru poporul românesc”.

Creația sa literară e reprezentată de cîteva cicluri mai mult sau mai puțin unitare sub aspectul tematicii, al principalelor caracteristici stilistice și al epocii în care au fost scrise. Primele sunt cele inspirate din poezia populară, “Doinele“.

Al doilea grup de poezii, “Lăcramioare“, apărute pentru prima dată în volumul din 1853, cuprinde partea cea mai mare a poeziei erotice a lui Alecsandri, Jurnalul poetic al dragostei pentru Elena Negri, ”Lăcrămioarele” demonstrează mai curînd muzicalitatea versului alecsandrinian, decît aderența lui la lirica de confesiune; expresia e de aceea adeseori stîngace.

Ciclurile de poezii intitulate “Suvenire” (1853) și “Margăritarele” (1863) au mult mai puțină unitate decît cele precedente. Deceniul al șaptelea al secolului al XlX-lea reprezintă un moment de cotitură în viața și creația lui Alecsandri.

Pastelurile, Legendele și Ostașii noștri lărgesc și aprofundează, în același timp, inspirația folclorică, ce va rămîne una din constantele creației sale.

Citește și: CONSILIUL NAŢIONAL AL ELEVILOR: ”Cu aproape trei săptămâni înainte de redeschiderea şcolilor, nu ştim care sunt măsurile pe care va trebui să le respectăm”

Pastelurile, poezii descriptive, apărute în marea lor majoritate mai întîi în Convorbiri literare, reconstituie în cheie poetică succesiunea anotimpurilor într-un peisaj românesc.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Si’asa … se duse chelu’ ! Hodina tihnita-n veci sa aiba , ca bun poet si politician fuse !
    Nu … „c-acum” : unul / pohet libidinos si pe gheare unsuros !