Web Analytics

21 Martie: Se sărbătorește Anul Nou Bahá’í

de | 21.03.2023 08:50 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie, Turism

În ziua de 21 Martie 1844 a început  Calendarul Baha’i. Aceasta este prima zi a primului an din calendarul Bahá’í, sărbătorită anual de către adeptii credinței Bahá’í ca Anul Nou Bahá’í sau Náw-Rúz. Foto: Grădinile Baha’í din orașul Haifa-Israel (Povești de călătorie.ro)

Credința Bahá’í este o religie monoteistă fondată de Mírzá Husayn-‘Alí Núrí cunoscut sub numele de Bahá’u’lláh (în limba arabă: Slava lui Dumnezeu) în secolul al XIX-lea în Persia.

Citește și: Dacă conducerea ASF ar fi fost pedepsită pentru favorizarea delapidării de la City Insurance, oare am mai fi avut insolvenţa Euroins?

Numărul bahá’í-lor din lume este de aproximativ 6 milioane, fiind răspândiți în peste 200 de țări din toată lumea. În multe din orașele mari ale lumii se află așezăminte Baha’i, chiar temple . În București există o casă baha’i în zona Pieței Romane .

Orașul Haifa (Israel) a devenit centrul mondial al credinței Baha’i și reședința parcului cu același nume. Decizia ca sediul mondial al Baha’i-ului să fie Haifa a fost luată ca urmare a faptului că nici o altă țară din acea zonă geografică nu a oferit o libertate mai mare de desfășurare a activității religioase a acestei credințe.

Este putin cunoscut faptul ca Regina Maria a României devenit adeptă a acestei religii, după ce a intrat în contact cu o jurnalistă americană, în 1926.

 E scria că: “De curând am căpătat o mare speranţă de la cineva, ‘Abdu’l-Bahá. Am găsit în Mesajul său, ca şi în Mesajul de Credinţă al Tatălui Său, Bahá’u’lláh, deplina împlinire a dorinţei mele arzătoare de religie adevărată.”

Calendarul Bahá’í sau calendarul Badí‘ (badí‘ are sensul de minunat sau unic, utilizat de către religia monoteistă Bahá’í), este un calendar solar cu ani regulați de 365 de zile și anii bisecți de 366 zile.

Anii sunt compuși din 19 luni a câte 19 zile fiecare, (361 de zile), plus o perioadă suplimentară de Zile intercalare (4 zile în mod regulat și 5 în anii bisecți).

Citește și: Hoţu’ neprins e negustor cinstit?! Afaceristul George Dumitrescu, zis şi George „Hoţu”, a scăpat de dosarul „Balastiera 1”

Anii în calendar încep cu echinocțiul de primăvară și sunt marcați la sfârșit cu BE (de la Bahá’í Era)(sau EB de la Era Bahá’í).

În prezent, calendarul Bahá’í este sincronizat cu calendarul gregorian, ceea ce înseamnă că ziua suplimentară a anului bisect apare simultan în ambele calendare. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *