Web Analytics
scris joi, 06.01.2011

2010, an catastrofal pentru fotbalul argeşean

Anul 2010 poate fi considerat fără nicio îndoială unul dintre cei mai negri ani ai fotbalului argeşean. Cu un FC Argeş în derivă, cu un Internaţional Curtea de Argeş „vândut” şi „reînfiinţat” în Liga a IV-a şi doar cu Mioveniul rămas pe baricade pentru bătălia pentru Liga I sfârşitul anului 2010 a găsit fotbalul argeşean fără reprezentant pe prima scenă fotbalistică a ţării. Cum au decurs principalele evenimente pe plan fotbalistic în Argeş veţi putea descoperi în ceea ce urmează.

2010, an catastrofal pentru fotbalul argeşean

FC Argeş s-a făcut de râs în faţa unor echipe slabe

La începutul sezonului 2009-2010, FC Argeş pornea clar ca favorită la promovare, aceasta fiind concluzia specialiştilor având în vedere valoarea lotului alb-violet, dar şi posibilităţile financiare de la acel moment ale clubului. Treptat însă lucrurile s-au întors la 180 grade, şi de FC Argeş s-a ales praful la finalul sezonului atât din punct de vedere al lotului cât şi al stabilităţii financiare. Exact acum un an şi jumătate alb-violeţii erau retrogradaţi din Liga I pe motive disciplinare, patronul echipei Cornel Penescu fiind implicat într-un uriaş scandal de corupţie în fotbal. Cu antrenorul Ionuţ Badea, alb-violeţii au făcut însă pregătirea de vară ca o echipă de Liga I şi, mai mult, au păstrat în lot absolut toţi jucătorii care în sezonul 2008-2009 au făcut o figură frumoasă pe prima scenă fotbalistică a ţării, iar contractele au rămas şi ele la nivelul Ligii I. Cu aceste premise promovarea trebuia să vină de la sine, însă, treptat, problemele grupului de firme PIC, finanţatorul echipei, s-au acutizat, iar FC Argeş a terminat campionatul în derivă, făcându-se chiar de râs în faţa unor echipe cu pretenţii total opuse. Pauza competiţională a adus schimbări majore pe banca tehnică a echipei, Cristi Negru luându-i locul lui Ionuţ Badea, plecat între timp la Internaţional Curtea de Argeş. Noul antrenor a avut însă şi el acelaşi lot valoros la dispoziţie, dar totodată şi ghinionul de a nu se putea baza din cauza accidentărilor pe câţiva oameni de bază, printre care şi Tameş.

Penescu a ieşit din închisoare şi le-a plătit jucătorilor şi un salariu în plus

Returul a început însă perfect cu o victorie la Tg. Mureş cu 2-0, cu un 3-0 la masa verde cu Drobeta şi apoi cu un alt succes, 2-0 cu CS Otopeni, tot la Piteşti. După aceste rezultate FC Argeş era din nou în cărţile promovării crezându-se că lucrurile sunt din nou pe un făgaş bun, mai ales că patronul echipei Cornel Penescu ieşise din închisoare şi le plătise jucătorilor şi un salariu în plus. În loc să prindă aripi, piteştenii parcă au primit plumb în picioare în momentul când s-au văzut cu buzunarele pline. A venit deplasarea de la Lupeni unde meciul s-a terminat 0-0, iar primele semne de întrebare au început să apară deja. Victoria la scor de acasă, 5-2 cu CFR Craiova a făcut însă repede uitat semieşecul cu minerii.

Mioveniul a scurtcircuitat FC Argeşul

Au urmat apoi două 0-0 la Baia Mare şi acasă cu Oradea şi o pauză în etapa 25 când era programat meciul cu retrasa CFR Timişoara. Fortuna Covaci a fost o victimă uşoară pentru FC Argeş la Piteşti şi alb-violeţii se prezentau destul de bine, cu şanse la promovare înainte de ultimele 8 etape. Filmul s-a rupt în momentul în care FC Argeş a pierdut cu 1-0 în deplasarea de la Silvania, pentru că în acel moment s-au complicat şi calculele hârtiei. CS Mioveni a profitat şi ea de degringolada ce domnea în clubul alb-violet şi a smuls trei puncte în Trivale, învingând cu 1-0, însă Rm. Vâlcea nu a avut milă de trupa lui Cristi Negru şi a umilit-o în Zăvoi cu 3-0. Nici cu 3-0 la masa verde cu Jiul nu se mai putea face nimic, astfel că pe final argeşenii au încercat să mai spele din ruşinea creată. Rămânând doar cu orgoliu şi cu coloană vertebrală, FC Argeş şi-a apărat corect şansele în ultimele patru etape chiar dacă ieşise din calculele promovării. Mai întâi a scos din lupta promovării pe UTA, 1-1 la Arad, şi a fost la un pas să o execute şi pe U. Cluj. Partida FC Argeş – U. Cluj s-a disputat în paralel cu Baia Mare – Mioveni. Înainte de meci Mioveniul avea nevoie de victorie, şi dacă Clujul nu câştiga la Piteşti, echipa din Mioveni promova în dauna ardelenilor. Totul a decurs normal până spre final când FC Argeş a deschis scorul, iar la Baia Mare Mioveniul putea în orice moment să obţină victoria. A venit egalarea ardelenilor şi pe stadionul „Nicolae Dobrin” s-a întâmplat apoi ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria clubului, şi anume ca spectatorii să intre pe teren. Arbitrii şi oaspeţii au fugit imediat la vestiare.

S-au zbătut în subsolul clasamentului ligii secunde

În etapa 33, FC Argeş a fost umilită şi la Turda de Arieşul cu 3-1, pentru ca în ultima rundă să câştige la masa verde cu Mureşul Deva. În concluzie sezonul 2009 -2010 a fost unul dezastruos pentru FC Argeş, pentru că din favorită clară la promovare a ajuns să termine pe locul 5, şi asta cu un lot mult mai valoros decât orice altă contracandidată, dar din păcate cu jucători fără profesionalism şi cu conducere foarte slabă acesta a fost rezultatul. A urmat apoi sezonul 2010-2011 şi cu managerul Cătălin Barbu la timonă FC Argeş nu a făcut decât să se zbată în subsolul clasamentului ligii secunde, fapt de-a dreptul de necrezut chiar şi pentru cel mai pesimist suporter alb-violet.

Mioveniul, foarte aproape de Liga 1

CS Mioveni este singura formaţie din judeţ care încă mai ţine sus Argeşul în fotbalul românesc. Dacă în sezonul 2009-2010 au fost foarte aproape de prima scenă fotbalistică a ţării pierzând promovarea în ultimele etape, în sezonul actual CS Mioveni confirmă încă o dată valoarea lotului. Practic elevii lui Ionuţ Popa nu au înregistrat decât două înfrângeri, un ruşinos 3-0 cu CFR Craiova şi un 1-0 cu Unirea Alba Iulia. Majoritatea specialiştilor consideră că Mioveniul are prima şansă în lupta pentru promovare chiar dacă la finalul turului de campionat s-a clasat pe locul III.

Benone Lazăr a vrut să demonstreze că poate duce o echipă în Liga I

Mijlocaşul Cătălin Lazăr, fiul patronului fostei echipe Internaţional Curtea de Argeş, a declarat la 15 iulie 2010 că formaţia argeşeană se va desfiinţa. Declaraţia fostului fotbalist spune totul despre ceea ce s-a întâmplat cu singura formaţie care reprezenta Argeşul pe prima scenă fotbalistică a ţării în anul 2010. „Fotbalul e un subiect încheiat pentru mine. Am luat o decizie comună, de a renunţa la fotbal, atât eu, cât şi familia mea. Gândul meu a fost la firmă, la afacerile de familie, şi ştiam că va veni acest moment”, a declarat Cătălin Lazăr pentru un post local de televiziune la jumătatea lunii iulie, precizând că tatăl său, Benone Lazăr, a vrut să demonstreze că poate duce o echipă în Liga I. „Internaţional se va desfiinţa. Nu e un capăt de ţară, jucătorii vor merge la Târgu-Jiu. Asta este, îmi pare rău pentru colegi, dar nu regret nimic. E doar o nouă etapă pentru mine, nu trăiesc din amintiri, ştiam că va veni acest moment”, a mai spus Cătălin Lazăr, admiţând şi faptul că „echipa a fost ţinută şi pentru că jucam eu. Aşa au fost planurile şi principiile mele, să joc fotbal până la maxim 26-27 de ani”. Marea majoritate a fotbaliştilor argeşeni au ajuns aşadar la Pandurii Târgu-Jiu, formaţia care a luat locul lui Internaţional în Liga I. „Situaţia oficială este că Internaţional renunţă la dreptul de a rămâne în Liga I, din cauza problemelor financiare”, a declarat în acel moment, la rândul său, Ionuţ Badea, antrenorul principal al
formaţiei argeşene.
(Marius IONEL)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

A murit Mihai Leu

O nouă veste tragică zdruncină sportul românesc! Mihai Leu, fostul mare campion de box al...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

dan-andronic-editorial-2

Nesimțirea s-a născut la Stat!

Dan Andronic 29 iunie 2025 Lucian Blaga spunea, într-un mod admirabil, că „veșnicia s-a născut la sat. Aici orice gând e mai încet, și inima-ți...

Din ediția tipărită