Web Analytics

20 Martie 1820: S-a născut Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei

de | 20.03.2022 08:18 | Actualitate, Cultură

În ziua de 20 Martie 1820 s-a născut la Huși, în Moldova, Alexandru Ioan Cuza – primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei (1859-1866).

Citește și: Tribunalul Vâlcea a anulat autorizația de construire pentru blocul Titidan !

Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Moldovei şi al Valahiei, domnitor al Principatelor Unite, a pus bazele naţionalităţii româneşti. Se trăgea dintr-o veche familie de boieri moldoveni, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici.
Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, precum şi al statului naţional România.

El a participat activ la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova şi la lupta pentru unirea Principatelor.

La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Munteniei (Valahiei), înfăptuindu-se astfel unirea celor două ţări române.
Devenit domnitor, Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea unirii de către puterea suzerană şi puterile garante şi apoi pentru desăvârşirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unităţii constituţionale şi administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova şi Valahia au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură adunare şi un singur guvern.

Citește și: Sfatul psihologului. Frica de război. Cum ne controlăm temerile, panica


Alexandru Ioan Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliţie a partidelor vremii, denumită şi Monstruoasa Coaliţie, care au reacţionat astfel faţă de manifestările autoritare ale domnitorului, dar mai ales fata de radicalismul reformelor pe care le-a impus adeseori cu forta.

A decedat în exil la data de 15.06.1873 la Heidelberg, în Germania. 

 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Sa fie sanatos, ar zice un … „politician de top” !

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *