Web Analytics

2 iulie 1504. A încetat din viaţă Ştefan cel Mare și Sfânt, domnul Moldovei

de | 2.07.2021 09:08 | Cultură, Actualitate

În ziua de 2 iulie 1504, a  încetat din viaţă Ştefan cel Mare și Sfânt, domn al Moldovei între anii 1457 şi 1504 (n. 1433, la Borzeşti).

Ştefan cel Mare după Evangheliarul de la Humor 1473

Ştefan cel Mare după Evangheliarul de la Humor 1473

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare  s-a născut în anul  1433 la  Borzești  și a fost fiul domnitorului Bogdan al II-lea și al Doamnei Oltea, din neamul Basarabilor munteni.

Citește și: Exponatul lunii la Muzeul Județean Argeș – fluturele numit popular Apollo negru

„La lucruri de războaie meșter, unde era nevoie, însuși se vârâia, ca văzându-l ai săi să nu îndărăpteze și pentru aceia raru războiu de nu-l biruia și unde-l biruiau alții nu pierdea nădejdea că știindu-se căzut gios se ridica deasupra biruitorilor. Mai apoi, după moartea lui și fiul său, Bogdan-vodă, urma lui luase de lucruri vitejăști cum se tâmplă: din pom bun roade bune or să iasă.”
Iată cum îl descrie Grigore Ureche  în cronica sa: “Fost-au acest Ștefan, om nu mare la statu, mânios și degrabă a vărsa sânge nevinovat: de multe ori, la ospețe omorâia fără giudeț. Amintrelea era om întreg la fire, neleneșu și lucrul său știa a-l acoperi și unde nu găndeai, acolo îl aflai.

Papa Sixtus al IV-lea  l-a numit “Athleta Christi” (atletul lui Christos),  iar poporul l-a cântat în balade:“Ștefan Vodă, domn cel mare, seamăn pe lume nu are, decât numai mândrul soare”.

 Cel care spunea în actele scrise că este „din mila lui Dumnezeu domn al toată Țara Moldovei, a zidit 44 mănăstiri şi biserici, conform tradiţiei, după fiecare luptă o biserică. Bătrîn şi bolnav de gută, i s-a amputat piciorul. După o domnie îndelungată, de 47 de ani – neobişnuită pentru acele vremuri – marele domnitor a închis ochii la 2 iulie 1504.

Mormântul lui  Stefan cel Mare de la Mănăstirea Putna, Suceava

Mormântul lui  Stefan cel Mare de la Mănăstirea Putna, Suceava

Cu însemnarea morţii lui Ştefan cel Mare se împlineşte prima creaţie literară laică a culturii române: Letopiseţul de cînd cu voia lui Dumnezeu s-a început Ţara Moldovei. Redactată  din porunca, sub supravegherea, la curtea şi, în unele pasaje, sub dictarea lui Ştefan cel Mare, această scriere deschide marea galerie a operelor istorice cu valoarea literară care va face din cronică genul major al literaturii române din epoca feudală. A fost copiată şi prelucrată în mănăstiri, în germană şi polonă.

A fost utilizată pentru însemnările de istorie a Moldovei din Voskresenski Letopiseţ (cronica moldo-rusă).

Iară pre Ştefan Vodă l-au îngropat ţara cu multă jale şi plângere în mănăstirea de la Putna, care era zidită de dânsul, jale era, că plîngea toţi ca pe un părinte al său…” (Grigore Ureche).

În cursul domniei sale Moldova a cunoscut o înflorire fără precedent. Luptând de la egal cu vecini mult mai puternici, Ştefan cel Mare a reuşit să impună Moldova ca un stat puternic.

Citește și:

Câmpulungul a început sărbătoarea „Capitala Scrisului Românesc” de jumătate de an

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe 20 iunie 1992 și de atunci este cinstit de poporul credincios în ziua de 2 iulie.

Iar tot în 1504 s-a încheiat redactarea lucrării ”Letopisețul de când cu voia lui Dumnezeu s-a început Țara Moldovei”,  prima creație laică a culturii române, scrisă la curtea lui Ștefan cel Mare. Întrucât ultima referire a fost despre moartea domnitorului, s-a tras concluzia că însemnările s-au încheiat tot la  2 iulie 1504.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii