Web Analytics

Exponatul lunii la Muzeul Județean Argeș – fluturele numit popular Apollo negru

de | 1.07.2021 15:02 | Cultură, Actualitate

Muzeul Județean Argeș expune în luna iulie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, un fluture interesant din familia Papilionidae, Parnassius mnemosyne (Linnaeus, 1758), numit popular fluturele Apollo negru.

Citește și: Nora Seroussi, întâlnire surpriză cu Papa Francisc

Aripile albe cu marginile aproape transparente, cu nervuri negricioase și câteva pete negre, fac specia ușor de recunoscut. Adulții sunt activi în zilele însorite și călduroase, pe vreme rece stau ascunși în vegetația joasă, aproape de sol; uneori pot fi văzuți odihnindu-se la înălțime pe frunzele arborilor și arbuștilor. Au un zbor lent, greoi, pe distanțe scurte, în căutarea florilor cu nectar, în special a celor colorate violet, albastru sau purpuriu, care cresc în luminișurile și lizierele pădurilor de foioase, în zăvoaie și în pajiștile cu tufărișuri.

Este o specie ocrotită la nivel național și european. Degradarea, reducerea și dispariția habitatelor naturale în care cresc brebeneii (Corydalis sp.), sursa principală de hrană a omizilor, a dus la scăderea numărului de indivizi, ceea ce a determinat includerea sa în categoria speciilor protejate.

Citește și: Certificatul digital al UE privind COVID intră în vigoare în UE

Am considerat că este potrivit ca fluturele să fie ales exponatul lunii iulie, deoarece poate fi întâlnit în această perioadă și recunoscut ușor.

Exponatul poate fi văzut de luni până duminică, între orele 9.00-19.00, la sediul Muzeului Județean Argeș, intrarea din Bulevardul Eroilor.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii