Web Analytics

19 August 1881: S-a născut la Liveni (Botoșani), compozitorul român nepereche George Enescu

de | 19.08.2022 08:04 | Actualitate, Cultură, Home

În ziua de 19 August 1881 s-a născut la Liveni, Botoșani, compozitorul român nepereche George Enescu.

George Enescu (d. 4 mai 1955, Paris) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor, considerat pe bună dreptate  cel mai mare muzician român.

Citește și: Din nou despre cazul profesorului Mircea Bărbuceanu. Masacrul de la Bascov poate fi o lecţie! Să vorbim deschis, responsabil, despre bolnavii psihic!

Între anii 1888-1894 a studiat la Conservatorul din Viena. S-a încadrat rapid în viața muzicală a Vienei, concertele sale  entuziasmînd presa și publicul, deși avea doar 12 ani.

După absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, și-a continuat studiile la Conservatorul din Paris (1895-1899) sub îndrumarea lui Martin Pierre Marsick (vioară), André Gédalge (contrapunct), Jules Massenet și Gabriel Fauré (compoziție).

În ziua de 6 februarie 1898 își face debutul  de compozitor în cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică Poema Română, op. 1.

Admirat de Regina Elisabeta a României (Carmen Sylva) era deseori invitat să execute piese pentru vioară în Castelul Peleș din Sinaia. Enescu a pus pe muzică câteva dintre poemele reginei Carmen Sylva.

Din primii ani ai secolului XX datează cele două Rapsodii Române (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestră (1903), prima sa Simfonie (1905), Șapte cîntece pe versuri de Clément Marot (1908).

Activitatea sa muzicală alterna între București și Paris, și a întreprins turnee în mai multe țări europene .

În timpul Primului război mondial rămîne în București. 

După război își continuă activitatea împărțită între România și Franța și face mai multe călătorii în Statele Unite ale Americii, unde a dirijat orchestrele din Philadelphia (1923) și New York (1938). Activitatea sa pedagogică capătă de asemenea o importanță considerabilă.

Printre elevii săi se numără violoniștii Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux și Yehudi Menuhin.

Acesta din urmă, virtuoz cu o profundă cultură umanistă, a păstrat un adevărat cult și o profundă afecțiune pentru Enescu, considerîndu-l părintele său spiritual. „Pentru mine, Enescu va rămîne una din veritabilele minuni ale lumii. (…) Rădăcinile puternice și noblețea sufletului său sunt provenite din propria lui țară, o țară de inegalată frumusețe.” (Yehudi Menuhin)

Citește și: Eleve de la liceul din Ştefăneşti au băut şi s-au bătut într-un hotel din Polonia

În anii 1921-1931 a lucrat la opera Oedip, monumentala sa creație dramatică și muzicală.

Opera o dedică Mariei Tescanu Rosetti (fostă Cantacuzino), cu care se va căsători mai tîrziu.  Premiera operei Oedip a avut loc la Paris pe 13 martie 1936 și s-a bucurat de un succes imediat.

Primul bariton care l-a interpretat pe Oedip pe scena operei din Paris a fost Andre Piernet.   

În ultimii 20 de ani se observă un puternic reviriment al operei, prin montări în mai multe țări ale lumii, printre care Italia, Germania, Austria, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Portugalia. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *