În ziua de 19 August 1881 s-a născut la Liveni, Botoșani, compozitorul român nepereche George Enescu.
George Enescu (d. 4 mai 1955, Paris) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor, considerat pe bună dreptate cel mai mare muzician român.
Între anii 1888-1894 a studiat la Conservatorul din Viena. S-a încadrat rapid în viața muzicală a Vienei, concertele sale entuziasmînd presa și publicul, deși avea doar 12 ani.
După absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, și-a continuat studiile la Conservatorul din Paris (1895-1899) sub îndrumarea lui Martin Pierre Marsick (vioară), André Gédalge (contrapunct), Jules Massenet și Gabriel Fauré (compoziție).
În ziua de 6 februarie 1898 își face debutul de compozitor în cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică Poema Română, op. 1.
Admirat de Regina Elisabeta a României (Carmen Sylva) era deseori invitat să execute piese pentru vioară în Castelul Peleș din Sinaia. Enescu a pus pe muzică câteva dintre poemele reginei Carmen Sylva.
Din primii ani ai secolului XX datează cele două Rapsodii Române (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestră (1903), prima sa Simfonie (1905), Șapte cîntece pe versuri de Clément Marot (1908).
Activitatea sa muzicală alterna între București și Paris, și a întreprins turnee în mai multe țări europene .
În timpul Primului război mondial rămîne în București.
După război își continuă activitatea împărțită între România și Franța și face mai multe călătorii în Statele Unite ale Americii, unde a dirijat orchestrele din Philadelphia (1923) și New York (1938). Activitatea sa pedagogică capătă de asemenea o importanță considerabilă.
Printre elevii săi se numără violoniștii Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux și Yehudi Menuhin.
Acesta din urmă, virtuoz cu o profundă cultură umanistă, a păstrat un adevărat cult și o profundă afecțiune pentru Enescu, considerîndu-l părintele său spiritual. „Pentru mine, Enescu va rămîne una din veritabilele minuni ale lumii. (…) Rădăcinile puternice și noblețea sufletului său sunt provenite din propria lui țară, o țară de inegalată frumusețe.” (Yehudi Menuhin)
Citește și: Eleve de la liceul din Ştefăneşti au băut şi s-au bătut într-un hotel din Polonia
0 Comentarii