Web Analytics
scris vineri, 19.04.2024

19 Aprilie 1947: S-a născut Nicu Covaci, fondator al grupului rock Phoenix

În ziua de 19 Aprilie 1947 s-a născut Nicu Covaci, fondator al grupului rock Phoenix. Compozitor, solist, chitarist, dar si pictor si grafician, Nicolae Covaci a scris istorie in muzica romaneasca in momentul in care a pus bazele trupei ”Sfintii” – din care faceau parte studenti si elevi din Timisoara, orasul sau natal. Prin 1961, Nicu Covaci si Kamocsa Camo Bela, elevi la Scoala Generala nr. 2 din Timisoara, au făcut o “formatie de chitare electrice” – inspirati de ceea ce se intampla peste granita. Trupei i-au pus numele  ”Sfinții”, care ulterior avea să devină celebra „Phoenix”, pentru că activistii culturali nu puteau să lase ca o trupă de tineri să ”performeze” in cadrul festivalurilor organizate de UTC (Uniunea Tinerilor Comuniști), sub un nume care avea de-a face cu religia. 

19 Aprilie 1947: S-a născut Nicu Covaci, fondator al grupului rock Phoenix

 Dupa absolvirea liceului, s-a inscris la facultate, in Timisoara, la sectia de Arte plastice. Tot atunci, 1965, componenta trupei s-a schimbat, in Phoenix intrand Florin “Moni” Bordeianu (n.1948, student IEFS), Claudiu Rotaru, Ioan “Pilu” Stefanovici (n.1946, student Politehnica) si Gúnter “Spitzi” Reininger (n.1950, elev la școala de muzica).

Repertoriul era compus din cover-uri celebre ale trupelor Beatles, Rolling Stones, Animals etc.

Au fost ascultati de criticul muzical Cornel Chiriac, care i-a ajutat sa înregistreze un album. În acea perioadă au lansat piesele celebre “Vremuri” și “Canarul”.

Au castigat un premiu la un concurs intre formatiile studentesti in 1968 – la Festivalul National de arta studenteasca de la Iasi, cand au concurat cu „Rosu si Negru”, „Coral” si „Mondial”. Un an mai tarziu, locul lui “Pilu” a fost luat de Dorel “Baba” Vintila Zaharia (n.1943, ex – Sideral, Cometele, student la Politehnică). Apar in emisiuni de televiziune si sustin zeci de concerte, reusind sa se impuna ca trupă de referință.

Dupa emigrarea lui Moni Bordeianu, din toamna anului 1970, componenta trupei suferă iar modificari: apar “Spitzi”, Cornel Liuba (tobe), Kovacs Zoltan (bas) si Laurentiu Butoi (oboi, flaut).

Este cooptat in trupa si Mircea Baniciu (student la Arhitectura), un folkist care insotea trupa in turnee, iar in octombrie 1971 se renunta la serviciile lui Zoli, Laurentiu si, putin mai tarziu, la Cornel, fiind adusi Joszef Kappl (ex – Color, Clasic XX, student Conservator) si Costin Petrescu (ex – Olympic’64, student Arhitectura). Se schimba insa si stilul, care capata rezonante folclorice.

Este perioada in care este realizat poemul rock “Cei ce ne-au dat nume”, prezentat in premiera la Opera din Timisoara la 13 ianuarie 1972. A aparut apoi albumul “Negru Voda”, primul disc LP scos de o formatie rock in limba romana. In 1974, apare în trupa Ovidiu Lipan “Țăndarică” (ex- Rosu si Negru, scoala de muzica).

Nicu Covaci s-a casatorit cu o olandeza, iar la scurt timp a fugit cu o parte din membrii trupei ascunsi in cutiile de la boxe. Fuga din țara a descris-o in cartea “Phoenix … însă eu”, scrisă în 1992. Nicu Covaci a continuat să cânte, iar Phoenix a existat în continuare în Germania, unde s-a stablit trupa.

Muzicienii români au activat sub numele de Mad House și Transsylvania Phoenix (numele Phoenix fiind deja adjudecat oficial de o trupă americană), scoțând mai multe discuri și i-au cunoscut pe Manfred “Manni” Neumann (vioara, voce) si pe Tom Buggle (bas).

Nicu Covaci revine în țară după 1989, dar urmează mai multe neînțelegeri cu actualii și foștii membri ai trupei, astfel incat componența acesteia s-a schimbat des, Phoenix continuând însa  sa ramana o formatie de referinta, iar Nicolae Covaci un idol pentru mulți. 

În imagine: vicele CJ Argeș Marius Nicolaescu, Gheorghe Boțârcă – primar Topoloveni, Nicu Covaci, Andrei Grigore și Cosmin Sîrbu

Citește și:

   Nicu Covaci, cunoscut argeșenilor pentru concertele memorabile de la Topoloveni, cu ocazia spectacolului de motociclism Arhangels Fest, în organizarea primarului Boțârcă și a colegului nostru Andrei Grigore.

   În încheiere, ne alăturăm tuturor acelora care îi doresc grabnică și totală refacere a sănătății, în urma operației recente!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...