18 Ianuarie 1878 – Spiru Haret (academician, sociolog şi om politic liberal) şi-a luat doctoratul în matematici la Sorbona

de | 18.01.2022 08:36 | Actualitate, Cultură

În ziua de 18 Ianuarie 1878,  Spiru Haret (1851-1912), matematician, sociolog şi om politic liberal român, îşi lua doctoratul în matematici la Sorbona, cu teza de mecanică cerească „Asupra invariabilităţii axelor mari ale orbitelor planetare”, devenind astfel primul român doctor în matematici la celebra universitate.

Din 1879 se face cunoscut drept „om al școlii”, urmând o viață de inspector și de om politic, lucrând în favoarea școlii și a educației. El a fost poate cel mai mare reformator al școlii românești din secolul al XIX-lea.

Citește și: Personalităţi şi instituţii culturale decorate de preşedintele Iohannis

În calitate de ministru a condus reforma învățământului. Prin circularele sale repetate, a determinat sporirea localurilor de școală: între 1897 – 1910 s-au ridicat în toată țara 2.343 de școli, dintre care 1.980 cât timp Haret a fost ministru.

A rămas în istoria politicii românești pentru sloganul adoptat ca ministru al educației naționale: „Cum arată astăzi școala – Va arăta mâine Țara”.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii