Web Analytics

17 iulie 1918: A fost asasinat,  împreună cu  familia sa, ultimul ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov, la ordinul lui Lenin.  

de | 17.07.2021 13:17 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

în ziua de 17 iulie 1918, a fost asasinat de către bolșevici, împreună cu  familia sa, în casa Ipatiev din Ekaterinburg, ultimul ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov, la ordinul lui Lenin.  

Un pluton de execuție bolșevic condus de Iacov Iurovski,  l-a împușcat pe  ultimul țar al Rusiei,  Nicolae al II-lea, alături de familia Sa.

Citește și: Comisia Europeană – acțiuni în justiție împotriva Ungariei și Poloniei pentru că încalcă drepturile fundamentale ale persoanelor LGBTIQ

În noaptea de 16 spre 17 iulie 1918, un pluton de execuție bolșevic condus de Iacov Iurovski împușcă ultimul țar al Rusiei Nicolae II-lea (n. 6 mai 1868, stil vechi / 18 mai, stil nou – d. 17 iulie 1918) alături de familia sa, inclusiv țareviciul Alexei – grav bolnav, precum și câțiva servitori care îi însoțiseră. După desființarea U.R.S.S, țarul Nicolae al II-lea al Rusiei a fost canonizat drept sfânt al bisericii ortodoxe ruse.

Guvernul democrat provizoriu de la Petersburg a decis să-i țină, pe fostul țar Nicolae II-lea, soția Alexandra și pe copiii lor, închiși în reședința imperială, Palatul Alexandovski. În încercarea de a-i îndepărta din capitală, pentru a-i feri de posibile vătămări, guvernul democrat a lui Alexandr Kerenski a mutat familia regală în Tobolsk, în Siberia, în august 1917.
În urma Revoluției din februarie 1917 țarul Nicolae II-lea abdică în nume personal și al feciorului său țareviciul Alexei în favoarea fratelui său Marele Duce Mihail Alexandrovici căruia îi dă binecuvîntarea la tron. Ducele refuză tronul a doua zi și în așa fel sfîrșește domnia dinastiei Romanov în Rusia.

Ei au rămas acolo pe durata Revoluției bolșevice din Octombrie, revoluție în cadrul căreia puterea trece de la democrații lui Kerenski la bolșevicii lui Lenin (Vladimir Ulianov).

Citește și: Dr. Tiberiu Irimia spune că „urbanismul în Piteşti a creat monştri” 

Odată veniți la putere, bolșevicii strămută familia regală într-un oraș controlat de Armata Roșie și anume Ekaterinburg. Execuția familiei regale a fost grăbită de avansarea către Ekaterinburg a subunităților Legiunii Cehe în drumul lor de retragere din Rusia.

Temându-se că Legiunea Cehă va cuceri orașul și-l vor elibera pe Nicolae II-lea, la indicația lui Lenin, temnicerii bolșevici lichidează fizic familia imperială. Dovezile că această execuție s-a făcut la ordinul și cu aprobarea lui Lenin sunt suficient de multe.

Deoarece CEKA se temea că soldații ruși nu vor trage asupra țarului lor, plutonul de execuție a fost format din soldați maghiari, printre ei fiind și viitorul lider comunist Imre Nagy. 

Nicolae II-lea (n.1868-d.1917), ultimul împărat (țar) al Rusiei, împreună cu familia

Nicolae II-lea (n.1868-d.1917), ultimul împărat (țar) al Rusiei, împreună cu familia

S-a crezut multă vreme că trupurile lui Nicolae și ale familiei lui au fost aruncate într-un puț de mină în locul numit Patru Frați.

Citește și: Un elev piteştean a câştigat aurul la Balcaniada de mate, fără nicio oră de meditaţie 

La început așa a fost – cadavrele au fost într-adevăr aruncate în acel loc în noaptea de 16/17 iulie.

În dimineața următoare – cînd zvonuri despre locul în care se aflau trupurile celor din familia regală au început să se răspândească prin orașul Ekaterinburg – Iurovski a ridicat morții pentru a-i ascunde în altă parte.

Însă, atunci când vehiculul care transporta trupurile s-a defectat în timpul deplasării către noul loc desemnat, el a ales pe loc altă soluție și a îngropat cele mai multe cadavre într-o groapă comună pătrată, lată de 2,5 m și adâncă de 1,8 m, a turnat acid sulfuric pe chipurile morților și a mascat locul stivuind traverse de cale ferată deasupra. Groapa se afla pe un drum de căruțe părăsit, Șoseaua Kroptiaki, la circa 19 km nord de Ekaterinburg. Două cadavre au fost arse.

Citește și: Premieră în România. O ceainărie în care vor servi tineri cu sindrom Down

Nicolae II-lea (n.1868-d.1917), ultimul împărat (țar) al Rusiei, a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii