Banca Națională a României a fost înființată în anul 1880, fiind a 16-a, în ordinea înființării, dintre cele aproape 200 de bănci centrale din lume, înaintea celor din Japonia, Italia, Elveția şi Statele Unite ale Americii.
Citeşte şi: Un român a adus la RAR un Ford fabricat în 1914
Pentru înfiinţarea unei bănci centrale era necesară susținerea politică, dar şi întrunirea condițiilor economice și sociale: stabilitate politică și monetară, dezvoltare constantă a industriei și comerțului, creșterea numărului de bănci și societăți comerciale, creșterea numărului populației, mai ales urbane.
Conform bnr.ro, la 17 aprilie 1880, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea pentru înființarea unei „bănci de scompt și circulațiune”, iar Carol I a promulgat Statutele BNR, cu precizarea regulilor de organizare, funcționare și administrare ale băncii.
Banca Națională a României era o societate cu capital social românesc, în care statul deținea o treime din cele 60.000 de acțiuni, iar persoane private aveau restul de două treimi. Guvernatorul era numit de guvern pe o perioadă de cinci ani, trebuia să fie cetățean român și să dețină minimum 40 de acțiuni. Prima Adunare Generală a Acționarilor a avut loc între 15 și 17 iulie 1880, prilej cu care a fodt instalat primul guvernator, Ion I. Câmpineanu.
Au fost înfiinţate patru agenții, la Iași, Galați, Brăila și Craiova. Principalele activități ale băncii erau acordarea de credite comerciale și economice, comercializarea metalelor prețioase, depozitarea valorilor și emisiunea de „bilete de bancă la purtător”. Imprimarea bancnotelor era un drept acordat pentru 20 de ani, exclusiv Băncii Naționale. Primele bancnote proprii au fost imprimate în anul 1881, în sediul central din București, în atelierele nou înființate ale băncii, potrivit sursei citate.
Considerat fondatorul Băncii Naționale, Eugeniu Carada a ocupat poziția de director în bancă din 1882 şi până la moartea sa, în anul 1910.
Imediat după înființare, banca a funcționat în clădirea Senatului de pe Bulevardul Elisabeta, apoi în sediul Creditului Funciar Rural, unde exista spațiul necesar pentru instalarea imprimeriei.
Citeşte tot articolul pe bnr.ro.
0 Comentarii