În ziua de 16 iulie 1941, unităţi române ale Diviziei 1 Blindate aflate sub comanda generalului Sion, au pătruns prin lupta în partea de nord a orașului Chişinău.
Pe 16 iulie 1941, orele 3, la două săptămîni de la începutul operațiunilor militare ale Armatelor 3 și 4 Române și a Armatei 11 germane în Basarabia, unităţile Diviziei 1 Blindată sub comanda generalului Sion au pătruns prin lupte în partea de nord a orașului Chişinău.
Îndată după aceea, Divizia 72, care după lupte grele, dar victorioase, au deschis drumul către Chișinău, a luat în stăpînire partea de vest a orașului.
Un rol important în obținerea succesului general l-a avut și Divizia 50. În seara zilei de 16 iulie 1941, orașul Chișinău, capitala Basarabiei, a fost eliberat de către Armata Română. Foto principal: Defilarea trupelor romane dupa eliberarea orașului Chisinău.
Citește și:
- Sfântul Sinod a hotărât canonizarea a 16 sfinţi; părintele Arsenie Boca va fi canonizat cu titulatura Sfântul Arsenie de la Prislop
- Pentru un monument al preoţilor militari
- Cătălin Iancu junior, nou videoclip împreună cu iubita lui
În dimineața zilei de 17 iulie, majoritatea așezărilor au îmbrăcat straie de sărbătoare, iar toate edificiile publice erau pavoazate cu drapele române și germane. In biserici s-a ținut un TE-Deum la care au asistat prefecții și primarii, militarii și locuitorii.
Populația a ascultat la radio cuvîntarea Regelui Mihai I al României ”Împreună cu mama mea, țara întreagă, ne închinăm cu smerenie înaintea ofițerilor, subofițerilor și trupei române și germane, care și-au jertfit viața pentru dezrobirea pămîntului strămoșesc. Iar vouă ostași care v-ați vărsat sîngele pentru țară, pentru onoarea neamului și pentru tron vă închin recunoștința noastră caldă și mărturia de griji ce v-o purtăm. Prin faptele voastre ne-a spălat umilirea și ne-a deschis mîndru drumul viitorului. Trăiască România și toți cei ce-au luptat și sîngerat pentru ea!”.
În zilele următoare, Divizia 1 Blindată a continuat, purtînd lupte înverşunate, să urmărească diviziile sovietice 90 şi 95 puşcaşi, care se retrăgeau spre Tighina. După forţarea Nistrului, Grupul de armate general Antonescu a fost desfiinţat, iar trupele componente redistribuite altor unități.
0 Comentarii