Web Analytics
scris luni, 15.05.2023

15 Mai 1873: Se stinge din viață Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Principatelor Unite, cel  care a pus bazele naţionalităţii româneşti

În ziua de 15 Mai 1873, la Heidelberg, Germania, se stinge din viață  la vârsta de 53 de ani, Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Moldovei şi al Valahiei, domnitor al Principatelor Unite, cel  care a pus bazele naţionalităţii româneşti. 

15 Mai 1873: Se stinge din viață Alexandru Ioan Cuza,  domnitor al Principatelor Unite, cel  care a pus bazele naţionalităţii româneşti

Citește și:

Alexandru Ioan Cuza se trăgea  dintr-o veche familie de moldoveni, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. S-a nascut la Barlad, a studiat la Iasi, dupa care a plecat la Paris sa isi desavarseasca studiile, unde s-a inscris la Facultatea de Medicina, iar mai apoi la Drept.

 Cuza a participat activ la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova şi la luptat  pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Munteniei (Valahiei), înfăptuindu-se astfel unirea celor două ţări române.

 Devenit domnitor, Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea unirii de către puterea suzerană şi puterile garante şi apoi pentru desăvîrşirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unităţii constituţionale şi administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, cînd Moldova şi Valahia au format un stat unitar, adoptînd oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură adunare şi un singur guvern.

A initiat un program de reforme, sustinut de marele om politic Mihail Kogalniceanu, șef al Guvernului. În timpul său au fost emise legile agricole care au dus la secularizarea averilor mânăstirești, a fost adoptată noua Constitutie si s-au elaborat Codul civil si Codul penal, s-a instituit obligativitatea învățământului primar etc.

A fost forțat să abdice în 11 februarie 1866, în locul său fiind adus Carol de Hohenzollern. S-a stins din viață, în exil, la Heidelberg, în anul 1873, rămășițele sale pământesti fiind aduse în țară si inhumate la Ruginoasa.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *