În ziua de 15 iunie 1889 s-a stins din viață genialul poet român MIHAI EMINESCU.
Mihai Eminescu, poet, prozator şi jurnalist român
|
|
|
Luceafărul literaturii române, Mihai Eminescu, s-a născut la 15 ianuarie 1850. A dus o activitate literară fară egal şi a lăsat în patrimoniul literaturii române o comoară inedită, opera sa devenind cartea de căpătâi pentru fiecare dintre noi.
Moartea geniului a venit prea devreme, la vârsta de doar 39 ani.
În jurul morții lui Eminescu s-au scris multe dar s-au speculat şi mai multe. Biografii eminescieni au omis sau considerat fanteziste unele dintre relatările legate de dispariţia fizică a marelui poet. Cunoscutul eminescolog prof. Nae Georgescu vorbește în “Dosarul morţii lui Eminescu” despre existenţa unui martor ocular, care, la mulți ani de la moartea poetului, a povestit că i-a stat alături în ultimele sale clipe de viaţă.
Cum că era lângă Eminescu în momentul în care poetul a fost lovit cu o cărămidă în cap, pe la spate, lovitură de la care i s-a tras sfârşitul. Mărturiile lui au fost consemnate în ziarul Universul, la 28 iunie 1926.
Acest martor era frizerul Dumitru Cosmănescu, “nea Dumitrache“, într-o vreme fost coafor al Regelui. Omul îşi avea prăvălie sub vechiul Jockey-Club, şi “îl servea” adeseori pe Eminescu, care venea acolo împreună cu alţi prieteni.
“Cînd s-a întâmplat nenorocirea că s-a îmbolnăvit, Eminescu a fost dus la Şuţu, unde i s-a dat o cameră, mai bună decât altora. Mă chema tot pe mine să-l servesc şi acolo… şi mă duceam bucuros“, a susţinut frizerul.
Soarta a făcut ca frizerul Dumitrache să fie în ziua aceea, în ora aceea, chiar în minutul acela alături de Mihai Eminescu. “Venisem la Şuţu, cam pe la 3 dupa amiază“, a povestit nea Dumitrache.
“Pe la vreo 4, cum era cald în cameră, Eminescu zice, uitându-se lung la mine: “Ia ascultă, Dumitrache, hai prin grădină, să ne plimbăm şi să te învăţ să cânţi Deşteaptă-te, Române!” Eu, care ştiam că nu e bine să-i fac împotrivă, am ieşit cu el în grădină, unde se vede că-l trăgea soarta. Şi a început să cânte Deșteaptă-te, Române, şi eu după el. Cânta frumos, avea voce“, a relatat fostul frizer.
Teiul lui Eminescu de la Iaşi, România
|
|
|
0 Comentarii