Noua și maiestuoasa Catedrală din Mioveni, care poartă două hramuri, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi Adormirea Maicii Domnului, a fost sfinţită duminica trecută de ÎPS Calinic al Argeşului şi Muscelului, căruia i-au stat alături un numeros sobor de preoți și PS Varlaam Ploieșteanul, vicarul patriarhal venit ca reprezentant al Patriarhiei, în absența Preafericitului Daniel, care a preferat să participe la o altă sfințire de catedrală, în Negrești-Oaș. Ceremoniile au început încă de dimineaţă, sub privirile câtorva mii de credincioși, care le-au urmărit neclintiți sub soarele dogoritor și paza strictă a jandarmilor. Alaiul de preoţi a înconjurat biserica de trei ori cu moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, după care rămăşiţele sfinte au fost puse în Altar pe un disc şi aşezate la baza Sfintei Mese, până ce va fi pregătită racla din care acestea să fie accesibile publicului. După ce au uns altarul cu sfântul şi marele mir şi au stropit cu apă sfinţită, toţi părinţii slujitori, dar şi personalităţile locale şi judeţene şi-au consemnat prezenţa în Cartea de Onoare a Catedralei. Printre invitaţi s-au numărat, în afara primarului din Mioveni, Ion Georgescu, și a altor oficialități locale, preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, deputatul Ion Burnei și senatorul Constantin Tămagă, directori de instituții și de firme, plus un grup numeros de primari din localitățile învecinate. Adică un impozant alai de personalități, mai mari sau mai mici, care au urmărit ceremoniile din interiorul catedralei. Credincioşii au participat apoi la Sfânta Liturghie şi au putut intra fără excepţie în altar, un prilej unic pentru femei. Printre miile de participanţi a ieşit în evidenţă un grup de enoriaşi surdo-muţi. Ei s-au bucurat în egală măsură de slujbă, întrucât doi preoţi de la Biserica Mavrodolu din Piteşti au folosit limbajul semnelor pentru ei.
Primarul Ion Georgescu: „Catedrala este simbol al măreţiei oraşului”
ÎPS Calinic a ţinut să adreseze, după oficierea slujbei, câteva cuvinte credincioşilor despre istoria locului pe care l-a sfinţit. „Înainte aici era doar o pajişte. Rugăciunea făcută acum 20 de ani de primar, dar şi de preoţi a dus la realizarea acestui lăcaş”. Dornic să evoce măreția construcției, arhiepiscopul a caracterizat Catedrala ca fiind una modernă, „o construcţie abracadabrantă”. Şi președintele CJ, Constantin Nicolescu, care alături de primarul Georgescu a pus mult suflet și resurse la realizarea edificiului, şi-a arătat încântarea pentru sfinţirea Catedralei, mai ales că la început s-a declarat pesimist în ceea ce priveşte finalizarea proiectului. „Mulţumesc ÎPS Calinic pentru bunăvoinţa şi mobilizarea în scopul desăvârşirii lăcaşului, dar şi autorităţilor locale pentru posibilitatea de a avea o asemenea lucrare deosebită”, a punctat acesta. La rândul său, cel care a avut cu siguranță o contribuție decisivă la ridicarea sfântului lăcaș, primarul din Mioveni, Ion Georgescu, nu și-a ascuns bucuria pentru această reușită la care s-a muncit vreme de două decenii. În discursul său, el a apreciat Catedrala ca fiind „un simbol al măreţiei oraşului şi un adevărat loc de închinare pentru locuitori”.
Nicio sfinţire fără îmbulzeală
Sfinţirea catedralei s-a soldat, după cum era de aşteptat, şi cu câteva persoane care au leşinat din cauza îmbulzelii, dar şi a temperaturilor caniculare. Imediat ce credincioşilor li s-a permis să intre în catedrală, dar şi să viziteze altarul, aceştia au uitat de cele sfinte şi au dat năvală, într-o uriașă grămadă, să pătrundă în interior. Ordinea a fost însă rapid restabilită de cei aproximativ 80 de jandarmi, care au ținut totul sub supraveghere, pe toată durata ceremoniilor.
Alina Iov, Oana Vărzaru
0 Comentarii