14 Noiembrie 1975: S-a născut atleta română Gabriela Szabo, multiplă campioană olimpică

de | 14.11.2021 14:35 | Actualitate, Home, Sport

 

În ziua de 14 Noiembrie 1975 s-a născut  atleta română Gabriela Szaboalergătoare de fond și semifond și multiplă campioană olimpică.

Citește și: Calinic, despre spovedirea online: „Nu metoda contează, ci rezultatul final!”

Sportiva s-a născut în Bistrița și a fost descoperită întâmplător, la vârsta de 12 ani, când participa la un cros din orașul natal. 

A început să concureze în competițiile rezervate junioarelor, iar în 1994 a participat la competițiile de anvergură, câștigând titlu dupa titlu. Gabi Szabo l-a avut ca antrenor pe Zsolt Gyongyossy, și el bistrițean, care acum îi este soț.

 

A fost campioană mondială pe 5.000 și 1.500 de metri la Barcelona, în 1995, Paris-Bercy și Atena, în 1997, Maebashi și Sevilla, în 1999, respectiv Maebashi, tot în 1999, și a obținut aurul la Olimpiada din Sydney din 2000, după ce în 1996 obținuse o medalie de argint la Jocurile Olimpice din Atlanta.

Citește și: 12 Noiembrie 1961: S-a născut marea gimnastă română Nadia Comaneci

Gabriela Szabo a fost în două rânduri câștigătoare a circuitului atletic Golden League, iar în dreptul numelui ei au fost trecute mai multe recorduri pe distantele de 5.000, 3.000 și 2.000 de metri. S-a retras din competiție la vârsta de 28 de ani.

A ocupat funcția de ministru al sporturilor în Guvernul României. 

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

A început numărătoarea inversă pentru festivalul rock de la Corbeni
A început numărătoarea inversă pentru festivalul rock de la Corbeni

Mai sunt doar câteva zile până la Poienari Archangels Fest. Astfel că, între 20-22 mai, iubitorii de rock și de motoare sunt așteptați la Corbeni, acolo unde festivalul e gata să transforme Valea Argeșului în Valea Rock-ului printr-un concert cu invitați de seamă.  ...

ITM Argeș amendează patronii care nu dau liber de sărbători
ITM Argeș amendează patronii care nu dau liber de sărbători

Potrivit prevederilor Codului Muncii, de regulă, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepţia salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă...

Locul 2 la Campionatul Național de Slalom Paralel, pentru Mihai Pelmuș
Locul 2 la Campionatul Național de Slalom Paralel, pentru Mihai Pelmuș

Sâmbătă 14 mai 2022, la Sibiu s-a desfășurat prima etapă din Campionatul Național de Slalom Paralel. Clubul muscelean RB Racing a fost reprezentat de sportivii Juniori Teodora Merlă, Ștefan Udrea și Mihai Pelmuș. „După peripeția de vineri, când la antrenamente Ștefan...


Loading RSS Feed