Web Analytics

14 August 1916: România intră în primul război mondial, împotriva Austro-Ungariei, pentru  eliberarea și întregirea patriei

de | 14.08.2022 10:23 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

În ziua de 14 August 1916, România declară război Austro-Ungariei, intrând în prima conflagraţie mondială pentru eliberarea și întregirea patriei.  

Consiliul de Coroană al României a hotarât decretarea stării de război.

La ora 21, Armata Română a început ofensiva în Transilvania. (14/27 august) 1916). 

Citește și: Se deschide Muzeul Comunismului pentru Copii

În august 1916, România primește un ultimatum să decidă dacă dorește să se alăture Antantei „acum ori niciodată”. Sub presiunea cererii ultimative, guvernul român acceptă să intre în război de partea Antantei, deși situația de pe fronturile de luptă nu era dintre cele mai bune.

România a intrat în lupta într-un moment defavorabil. Se apreciază în zilele noastre că, dacă ar fi intrat în război de partea Antantei în 1914 sau 1915, s-ar fi putut evita cucerirea Serbiei. La începutul anului 1916, românii ar fi putut sprijini Ofensiva Brusilov. Cauza principală a întârzierii intrării în război a României a fost neîncrederea cvasigenerală a liderilor politici și militari români în Rusia.

România și-a negociat cu grijă condițiile pentru intrarea în război de partea Aliaților. Astfel, Bucureștiul cerea recunoașterea drepturilor României asupra teritoriului Transilvaniei.

În Europa, Germania devenise principala putere și comportamentul ei pe continent a determinat o extraordinară destrămare și recompunere a alianțelor în raport cu deceniile anterioare.

Citește și: Lecţia de istorie. Asasinarea prim-ministrului Barbu Catargiu

România era ea însăși prinsă în aceste jocuri de putere. Pe de o parte, România era un obiect al rivalităților imperiilor vecine, care aveau pregătite planuri anexioniste pentru diferite părți ale teritoriului său, pe de altă parte România căuta să își creeze condițiile propice pentru îndeplinirea idealului național, de adunare într-un singur stat a tuturor provinciilor istorice românești.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *