13 Mai 1981: Tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea de către teroristul turc Mehmet Ali Ağca. 

de | 13.05.2021 | Actualitate, Home

 

În Piața Sfântul Petru de la Vatican, cu puțin timp înainte de începerea slujbei, Papa Ioan Paul al II-lea  a fost împușcat de Mehmet Ali Agca, un turc în vârstă de 23 de ani.

Citește și: Ministrul Sănătății: „S-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au murit de COVID” în România

Atentantul, care s-a soldat cu rănirea gravă a Papei Ioan Paul al II-lea, s-a petrecut în timp ce acesta se deplasa cu papa-mobilul prin mulțimea de credincioși care aștepta începerea slujbei. Atacatorul a tras patru focuri de armă în suveranul pontif, însă doar două gloanțe l-au atins – unul a intrat în abdomen, iar un altul în brațul stâng. Celelalte gloanțe au rănit două femei, o americancă și o jamaicancă.

Oamenii au reușit să îl imobilizeze pe turc înainte să fie prea târziu. Papa Ioan Paul al II-lea a fost transportat imediat  la spital, unde a fost supus unei operații de  urgență.

Citește și: Reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului în Uniunea Europeană

La proces, atacatorul Mehmet Ali Agca și-a recunoscut vinovația și a declarat că a acționat de unul singur. În iulie 1981 a fost condamnat la detențiune pe viață. Dovezi ulterioare au indicat ca atentantul a fost pus la cale de serviciile secrete sovietice KGB -iste și de cele bulgare, însa nu există dovezi clare în acest sens. 

Papa Ioan Paul al II-lea a avut puterea să îl ierte pe Mehmet Ali Agca, în 1983 vizitându-l în închisoarea în care își ispășea pedeapsa. 

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Ultimele articole

Dacia deschide comenzile pentru modelul Jogger
Dacia deschide comenzile pentru modelul Jogger

Dacia Jogger, noul vehicul de familie al mărcii, poate fi comandat începând cu data de 1 Decembrie în întreaga reţea de agenţi autorizaţi, anunţă compania.  Maşina a fost prezentată în premieră mondială la începutul lunii septembrie la Salonul Internaţional al...

DACIA VA SCUMPI  MODELE SANDERO ȘI SANDERO STEPWAY DE LA 1 DECEMBRIE
DACIA VA SCUMPI MODELE SANDERO ȘI SANDERO STEPWAY DE LA 1 DECEMBRIE

Pe fondul creșterii prețurilor mărfurilor și a costurilor de transport, mulți constructori din industria auto au început să scumpească mașinile pe care le produc. Dacia nu face excepție de la acest trend. Scumpirile vor viza toate versiunile în care este oferit...

Pitești. Decizie privind  organizarea Orășelului Copiilor, în acest an
Pitești. Decizie privind organizarea Orășelului Copiilor, în acest an

Primăria Pitești a hotărât ca în acest an, dar și în anii ce urmează să nu se mai organizeze “Orășelul Copiilor”. Nici anul trecut piteștenii nu au mai avut parte de distracție la Orășelul Copiilor, din cauza vremurilor pandemice. Ultima dată, acesta a fost organizat...