Web Analytics

13 Mai 1981: Tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea de către teroristul turc Mehmet Ali Ağca. 

de | 13.05.2021 13:00 | Actualitate

 

În Piața Sfântul Petru de la Vatican, cu puțin timp înainte de începerea slujbei, Papa Ioan Paul al II-lea  a fost împușcat de Mehmet Ali Agca, un turc în vârstă de 23 de ani.

Citește și: Ministrul Sănătății: „S-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au murit de COVID” în România

Atentantul, care s-a soldat cu rănirea gravă a Papei Ioan Paul al II-lea, s-a petrecut în timp ce acesta se deplasa cu papa-mobilul prin mulțimea de credincioși care aștepta începerea slujbei. Atacatorul a tras patru focuri de armă în suveranul pontif, însă doar două gloanțe l-au atins – unul a intrat în abdomen, iar un altul în brațul stâng. Celelalte gloanțe au rănit două femei, o americancă și o jamaicancă.

Oamenii au reușit să îl imobilizeze pe turc înainte să fie prea târziu. Papa Ioan Paul al II-lea a fost transportat imediat  la spital, unde a fost supus unei operații de  urgență.

Citește și: Reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului în Uniunea Europeană

La proces, atacatorul Mehmet Ali Agca și-a recunoscut vinovația și a declarat că a acționat de unul singur. În iulie 1981 a fost condamnat la detențiune pe viață. Dovezi ulterioare au indicat ca atentantul a fost pus la cale de serviciile secrete sovietice KGB -iste și de cele bulgare, însa nu există dovezi clare în acest sens. 

Papa Ioan Paul al II-lea a avut puterea să îl ierte pe Mehmet Ali Agca, în 1983 vizitându-l în închisoarea în care își ispășea pedeapsa. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii