Web Analytics

La 1 Martie 1953 –  Dictatorul sovietic Iosif Stalin a suferit un atac cerebral care i-a adus sfârșitul. 

de | 1.03.2021 18:11 | Cultură, Actualitate

După cum spune Hrushciov în autobiografia sa, Stalin participa deseori la chefuri nocturne alături de aghiotanții săi, după care dormea până târziu a doua zi.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a îi îndeamnă pe britanici să se vaccineze: „Vă veţi simţi protejaţi”

La 1 martie 1953,  după un dineu pe durata întregii nopți, alături de ministrul de interne Lavrenti Beria și viitorii premieri Malenkov, Bulganin si Hrushciov, Stalin a cedat, suferind un atac cerebral care i-a paralizat partea dreaptă a corpului.

El a murit patru zile mai târziu, la 5 martie 1953, la vârsta de 73 de ani. Hemoragia cerebrală a fost declarată, oficial,  drept cauză a morții. Trupul său a fost mumificat și depus în Mausoleul lui Lenin, unde a rămas până la 3 octombrie 1961, când a început destalinizarea în Uniunea Sovietică.

Trupul lui Stalin a fost îngropat, după aceea, lângă zidul Kremlinului. S-a mai sugerat și că Stalin ar fi fost asasinat. Fostul exilat comunist Avtorhanov a adus în discuție această ipoteză în 1975. În memoriile sale politice, publicate în 1993, acesta afirmă că Beria s-a lăudat în fața sa că l-ar fi otrăvit pe Stalin.

Citește și: UNTOLD: „Intrarea la festival pe bază de certificat de vaccinare, test de anticorpi sau test rapid COVID-19”

În 2003, un grup de cercetători ruși și americani au lansat ipoteza că Stalin ar fi ingerat o puternică otravă, folosită împotriva șobolanilor, care provoacă fluidizarea sângelui și hemoragii și atacuri cerebrale.

Cum acest tip de otravă este insipidă, varianta aceasta este plauzibilă. Însă cum a murit Stalin se va putea afla cu certitudine doar dacă se va face autopsia cadavrului sau.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii