La 1 Martie 1953 –  Dictatorul sovietic Iosif Stalin a suferit un atac cerebral care i-a adus sfârșitul. 

de | 1.03.2021 18:11 | Actualitate, Cultura, Home

După cum spune Hrushciov în autobiografia sa, Stalin participa deseori la chefuri nocturne alături de aghiotanții săi, după care dormea până târziu a doua zi.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a îi îndeamnă pe britanici să se vaccineze: „Vă veţi simţi protejaţi”

La 1 martie 1953,  după un dineu pe durata întregii nopți, alături de ministrul de interne Lavrenti Beria și viitorii premieri Malenkov, Bulganin si Hrushciov, Stalin a cedat, suferind un atac cerebral care i-a paralizat partea dreaptă a corpului.

El a murit patru zile mai târziu, la 5 martie 1953, la vârsta de 73 de ani. Hemoragia cerebrală a fost declarată, oficial,  drept cauză a morții. Trupul său a fost mumificat și depus în Mausoleul lui Lenin, unde a rămas până la 3 octombrie 1961, când a început destalinizarea în Uniunea Sovietică.

Trupul lui Stalin a fost îngropat, după aceea, lângă zidul Kremlinului. S-a mai sugerat și că Stalin ar fi fost asasinat. Fostul exilat comunist Avtorhanov a adus în discuție această ipoteză în 1975. În memoriile sale politice, publicate în 1993, acesta afirmă că Beria s-a lăudat în fața sa că l-ar fi otrăvit pe Stalin.

Citește și: UNTOLD: „Intrarea la festival pe bază de certificat de vaccinare, test de anticorpi sau test rapid COVID-19”

În 2003, un grup de cercetători ruși și americani au lansat ipoteza că Stalin ar fi ingerat o puternică otravă, folosită împotriva șobolanilor, care provoacă fluidizarea sângelui și hemoragii și atacuri cerebrale.

Cum acest tip de otravă este insipidă, varianta aceasta este plauzibilă. Însă cum a murit Stalin se va putea afla cu certitudine doar dacă se va face autopsia cadavrului sau.

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 comentarii

Ultimele articole

Amenzi pentru nereguli silvice în Argeș
Amenzi pentru nereguli silvice în Argeș

În ziua de 27 ianuarie a.c., polițiștii Biroului Silvic din cadrul Serviciului Ordine Publică Argeș, împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești - Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș, au acționat pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din...