Web Analytics

120 de persoane din Mozăceni au beneficiat de asistență medicală gratuită

de | 11.07.2022 11:07 | Actualitate, Home

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat sâmbătă, 09 iulie 2022, o nouă acțiune în cadrul Campaniei „Sănătate pentru sate”. Astfel, 120 de persoane din localitatea Mozăceni, județul Argeș, au fost consultate gratuit de medici specialiști în medicină internă, cardiologie, gastroenterologie, dermatologie, oncologie, medicină generală și pediatrie, pacienții beneficiind și de investigații EKG și ecografii abdominale. La această activitate au participat 18 voluntari de la Paraclisul Catedralei Naționale, dintre care 14 cadre medicale.

Citește și: În perioada 12-14 iulie, în stațiunea Cheia, din Prahova, câștigătorii Concursului Național Eco Provocarea Juniori se vor întâlni în Academia micilor eco-ambasadori

„Și astăzi, această echipă minunată de medici sufletiști, care și-au dedicat timpul liber întrajutorării aproapelui, a oferit un sprijin concret comunității din Mozăceni, localitate în care spitalul s-a desființat, iar medici specialiști nu mai sunt. Pentru a beneficia de sprijinul unui medic specialist, localnicii trebuie să se deplaseze la distanțe considerabile, la Pitești, adică la aproximativ 60 km, sau la București, la peste 100 km. Destul de greu, dacă nu imposibil, mai ales pentru vârstnici, ținând cont că media de vârstă a celor prezenți la activitate a fost de 70 -80 ani.  Cei investigați medical au prezentat diverse afecțiuni, majoritatea cronice, o consecință și a faptului că mulți dintre aceștia nu au mai fost consultați de un medic specialist de foarte mult timp. M-am bucurat să reîntâlnesc și pacienți identificați cu diverse afecțiuni la vizita noastră anterioară la Mozăceni, care, de data aceasta, au venit pentru a ne mulțumi că sunt sănătoși. O dovadă clară a faptului că orice gest de ajutorare, cât de mic, poate schimba și chiar salva vieți”, a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale.

Citește și:  Cazul ginerelui corupt, Andrei Stancu, arestat de DNA

„Ne bucurăm că voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au revenit în Mozăceni. Sunt convins că acțiunea pe care o desfășoară, prin aportul medicilor specialiști din cadrul echipei, poate reda speranța locuitorilor din comuna noastră în identificarea și tratarea problemelor medicale cu care se confruntă, mai ales că toate investigațiile sunt gratuite. Majoritatea celor care au venit la consult sunt persoane în vârstă, persoane cu venituri mici, care nu se pot deplasa la oraș pentru un sfat competent de la un medic specialist, iar asta înseamnă, pe termen lung, agravarea stării de sănătate. De aceea, țin să le mulțumesc încă o dată voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale și sper ca acest gen de activități să se repete pentru comunitatea noastră”, a menționat Părintele Florin dobrin, Parohia Mozăcenii de Sus.

„Tipologia problemelor medicale întâlnită în cadrul consultațiilor de astăzi, specific din punctul de vedere al specialistului în chirurgiei oncologice, a inclus un cancer de prostată, aflat, din păcate, în stadiul 4, dar care este tratat corespunzător și care prognozează o evoluție bună, un cancer de sân, diagnosticat pe loc, la care am recomandat un tratament adecvat, dar și câteva patologii benigne, printre care o litiază veziculară cu complicații – un calcul la fiere cum se spune popular”, a declarat dr. VIRGILIU MIHAIL PRUNOIU, medic primar chirurgie oncologică, Institutul Oncologic București.

Citește și: Moştenitoarele familiei Greculescu luptă de două decenii să smulgă 32 de ha din ghearele Cartelului de la Mărăcineni

„ Am reușit să mobilizăm oamenii să participe la acțiune, să venim în întâmpinarea dorinței voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale de a face bine, de a păstra caracterul caritabil al acesteia, dat fiind faptul că oamenii din comuna noastră sunt majoritari vârstnici cu posibilități materiale reduse. Vreau să mulțumesc în mod special Patriarhiei Române, dar și Ministerului Sănătății, care au facilitat și susțin această campanie de real folos pentru comunitatea din Mozăceni”, a subliniat Liliana Corina Dună, primarul comunei Mozăceni.

Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară din anul 2015 în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății și are ca obiectiv organizarea unor acțiuni medicale cu caracter umanitar.

Până în prezent, în cadrul campaniei, au fost organizate 80 acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi și Giurgiu, numărul beneficiarilor depășind 9500 de persoane.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *