Web Analytics

12 sfaturi pentru alegerea becurilor LED

de | 5.04.2022 13:29 | Actualitate

Luminile LED folosesc mai puțină energie, rezistă mai mult și sunt disponibile în mai multe culori diferite. Dacă ați mai fost atras de iluminatul cu lustre LED, dar nu ați trecut încă la ele acum este momentul.

Aflați care sunt lumenii de care aveți nevoie

Deoarece becurile cu LED nu folosesc prea multă electricitate (folosesc o mică încărcătură electrică pentru a produce energie de-a lungul spectrului vizibil, datorită unor compuși reactivi foarte specifici), nu puteți folosi cu adevărat wați pentru a le judeca luminozitatea. În schimb, uitați-vă la lumeni, o măsură mai directă a luminozității. Aproximativ 800 de lumeni sunt echivalenți cu un bec cu incandescență de 60 de wați, în timp ce 1600 de lumeni sunt aproximativ la fel de luminoși ca un bec cu incandescență de 100 de wați.

Înțelegeți temperatura de culoare

Producătorii folosesc scara temperaturii Kelvin pentru a arăta nuanța generală a becului „alb” – culorile tind să se încadreze între 2.700 și 6.500 Kelvin. Un scor Kelvin scăzut înseamnă că becurile sunt mai „calde” și mai galbene, ca lumina naturală, în timp ce un număr mai mare înseamnă că lumina este mai „rece” și mai albastră. Alegeți nuanța de lustre LED care se potrivește scopului becului.

Fiți atenți la CRI

CRI înseamnă Color Rendering Index (indice de redare a culorilor), un mod mai direct prin care producătorii descriu acuratețea culorilor pentru lumini, 100 fiind un scor de acuratețe perfectă. Nu toți producătorii folosesc CRI (multe mărci nu ar obține un scor bun), dar cei care o fac tind să aibă scoruri CRI ridicate, în jur de 80 sau 90, un semn al iluminatului cu LED-uri de calitate.

Asigurați-vă că becurile se potrivesc cu vechile dvs. socluri

Becurile cu LED sunt făcute pentru a se potrivi în socluri tradiționale. Cu toate acestea, nu uitați să vă uitați la soclurile pe care doriți să le treceți la lustre LED. Observați poziția și adâncimea acestora și țineți cont de acest lucru atunci când cumpărați becuri de înlocuire cu LED. Soclurile vechi sau corodate trebuie înlocuite.

Alegeți becuri cu funcții inteligente

Becurile LED inteligente pot fi programate și controlate prin intermediul unei aplicații pentru smartphone și oferă adesea caracteristici suplimentare, cum ar fi capacitatea de a schimba culorile. Aceste becuri costă mai mult, dar sunt excelente pentru iluminatul exterior sau pentru controlul special al luminii din interior.

Lumina caldă este mai familiară

Atunci când aveți dubii cu privire la temperatura de culoare, mergeți la capătul inferior al scalei Kelvin și alegeți becuri care emit o lumină mai caldă. Acestea seamănă în general mai mult cu becurile cu incandescență și vă vor ajuta să vă feriți de lumina aspră care poate fi neplăcută seara.

Stați departe de albastrul și roșul nenatural

Alegerea unor lumini cu grad ridicat de Kelvin poate fi inteligentă pentru zonele de lucru (inclusiv pentru bucătărie). Cu toate acestea, luminile albastre și roșii reale pot fi distractive pentru a experimenta, dar nu funcționează bine ca iluminat rezidențial pe termen lung.

Folosiți culorile pentru lumini de accent

Iată unde LED-urile cu schimbare de culoare pot fi utile – un bec alb-deschis în iluminatul de accent poate ajuta la atragerea atenției asupra decorului și la punerea în valoare a colțurilor casei în cele mai bune moduri. Nu alegeți o plafonieră prea luminoasă, totuși.

Lumini de șiruri cu LED-uri pentru petreceri

În timp ce becurile LED inteligente pot fi programate pentru multe lucruri diferite, acestea nu sunt lumini de petrecere grozave. Pentru evenimente sau petreceri – mai ales în aer liber – folosiți în schimb lumini șiruri LED. Șirurile de LED-uri sunt, de asemenea, utile dacă rulezi lumini de-a lungul rafturilor sau sub dulapuri.

Pregătiți-vă pentru diferențele de dimmer

Becurile cu LED se pot atenua, dacă le cumpărați pe cele potrivite. Cu toate acestea, este posibil ca acestea să nu poată funcționa cu întrerupătoarele dvs. fluorescente mai vechi de atenuare a intensității luminoase. Dacă este important pentru dvs. ca becurile să se atenueze, faceți câteva cercetări și stabiliți dacă întrerupătorul pe care îl aveți va funcționa

Cumpărați de la un producător de înaltă calitate

Becurile LED sunt renumite pentru durata lor de viață lungă. În practică, ele durează într-adevăr mult timp, dar nu neapărat ani și ani de zile. Calitatea este în continuare importantă, iar unele lustre LED pentru casă dacă nu sunt așa bine făcute se vor strica la fel de repede ca un bec cu incandescență, dacă nu chiar mai repede. Alegeți producători de înaltă calitate, de încredere, cu recenzii bune, chiar dacă asta înseamnă să plătiți un pic mai mult.

Fiți atenți la becurile LED închise

Iluminatul închis (atunci când înșurubați un înveliș translucid) sau încastrat poate fi periculos pentru becurile LED. LED-urile produc doar o cantitate mică de căldură, dar sunt foarte sensibile la deteriorarea termică, astfel încât căldura trebuie să fie canalizată cu un radiator, o bază metalică proiectată pentru a conduce căldura departe de părțile sensibile ale LED-ului. Becurile închise nu pot scăpa de căldură la fel de ușor, ceea ce poate ucide becurile LED care nu sunt proiectate pentru aceste situații.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *