Web Analytics

118 ani de la nașterea poetului, prozatorului și dramaturgului Tudor Mușatescu

de | 22.02.2021 12:57 | Actualitate

 

 

Astăzi se împlinesc 118 ani de la nașterea poetului, prozatorului și dramaturgului Tudor Mușatescu, evenimentul având loc în localitatea argeșeană Mățău, lângă Câmpulung, oraşul copilăriei sale, evocat în rândurile din celebra operă ”Titanic vals”.

 

Tudor Mușatescu a absolvit facultatea de litere și filozofie și facultatea de drept. Încă din anii de școală, influențat de familie, el își descoperă talentul creator de proză și poezie. Scrie epigrame, compune de unul singur o revistă scrisă de mână, ”Ghiocelul”, cu versuri, schițe și chiar cu o piesă de teatru, intitulată ”Ardealul”. A scris schițe, romane, piese de teatru.

 

Citește și Sancțiuni de peste 27.000 de lei aplicate de jandarmii argeșeni în week-end

 

La vârsta maturității, Tudor Mușatescu se dedică trup și suflet teatrului, în calitate de dramaturg, traducător, director de scenă, de conducător și proprietar de teatru. Debutul scenic l-a avut la Paris, în 1923, în piesa Focurile de pe comori.

 

Piesele de teatru ale lui Mușatescu, cu deosebire comediile ”Titanic-Vals”, ”…escu” și melodrama ”Visul unei nopți de iarnă”, au avut succes și în străinătate. Titanic-Vals și ”…escu” au fost ecranizate. A fost căsătorit cu actrița Kitty Stroescu. Fiul lui, Bogdan (Bobiță) Mușatescu, a fost actor la TNB.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii