Teste antigenice rapide cu rezultate reciproc recunoscute de statele membre UE

de | 21.02.2021 20:27 | Actualitate, Bani europeni

Săptămăna trecută, Comitetul pentru securitate sanitară al UE a convenit asupra unei liste comune de teste antigenice rapide pentru COVID-19, a unei selecții de teste antigenice rapide ale căror rezultate vor fi reciproc recunoscute de statele membre precum și asupra unui set standardizat comun de date care să fie incluse în certificatele cu rezultatele testelor pentru COVID-19.

Citește și: Coronavirus: UE, prin intermediul României, trimite echipamente de protecție personală Republicii Moldova

Aceste trei elemente, convenite de statele membre și solicitate în Recomandarea Consiliului din 21 ianuarie privind un cadru comun pentru utilizarea testelor antigenice rapide, vor fi reanalizate și actualizate în permanență.

Stella Kyriakides, comisara pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat:„Testele rapide de detecție a antigenului sunt esențiale pentru a încetini răspândirea COVID-19 și ar trebui să facă parte din răspunsul nostru global la pandemie. Dacă se vor solicita sau recomanda teste negative pentru COVID-19 pentru orice activitate, atunci este esențial ca acestea să fie recunoscute reciproc, iar rezultatele înscrise în certificate să fie recunoscute în întreaga UE. Este extrem de important în special în contextul călătoriilor. Cetățenii noștri au nevoie de claritate și previzibilitate.”

Citește și: Infringement – România, vizată de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în domeniul stabilităţii financiare, al energiei şi climei

Centrul Comun de Cercetare (JRC) actualizează în prezent baza sa de date cu dispozitive medicale pentru diagnostic in vitro pentru COVID-19, cu scopul de a integra toate informațiile privind testele antigenice rapide care au fost colectate și aprobate de Comitetul pentru securitate sanitară.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii