Web Analytics

S-a modificat statutul prefecților și subprefecților

de | 29.01.2021 13:07 | Actualitate, Politica si Administratie

Prefecţii şi subprefecţii nu vor mai fi înalţi funcţionari, ci demnitari publici. Acest lucru înseamnă că ocupanţii acestor poziţii vor putea să fie membri de partid şi vor trebui să respecte mai multe condiţii, printre care absolvirea unui curs de formare specializat, la Institutul Naţional de Administraţie.

„În şedinţa de guvern de astăzi a fost aprobată ordonanţa de urgenţă prin care prefecţii devin demnitari. Este un proiect care a fost asumat de către coaliţia de guvernare prin programul de guvernare, iar astăzi am aprobat această ordonanţă de urgenţă”, a confirmat premierul Florin Cîţu, la finalul şedinţei executivului.

CITEȘTE ȘI: Liberalii argeşeni îi susţin în funcţii pe Orban şi Miuţescu

Guvernul a aprobat astfel modificarea O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ referitor la statutul prefectului şi subprefectului. „Actul normativ va clarifica statutul prefectului şi subprefectului ca fiind funcţii de demnitate publică atât corelativ cu poziţiile exprimate la nivel politic de Parlamentul României şi cu Strategia privind funcţia publică 2016-2020, cât şi corelativ cu necesitatea de clarificare a statului prefectului şi subprefectului identificată prin Programul de guvernare. Prefecţii şi subprefecţii îşi vor păstra calitatea de înalt funcţionar public pentru o perioadă de maxim 30 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. Prin aplicarea noii reglementări, ocuparea unor funcţii de demnitate publică de către prefect şi subprefect, situaţie în care aceştia pot fi membri ai unor partide politice, este în concordanţă cu rolul prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local, Guvernul fiind o autoritate publică care are structură politică”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

CITEȘTE ȘI: Primarul Câmpulungului, demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru redeschiderea Municipalului

Potrivit modificărilor, se va înfiinţa şi funcţia de secretar de general al instituţiei prefectului, realizându-se „o unitate de abordare” cu modul de organizare şi de conducere a ministerelor, la nivelul cărora există funcţii de secretar general, înalţi funcţionari publici, subordonaţi unor funcţii de demnitate publică şi care au ca principală atribuţie asigurarea legăturii operative dintre ministru şi conducătorii compartimentelor din minister. „Înfiinţarea acestei funcţii reprezintă o garanţie suplimentară privind îndeplinirea imparţială a atribuţiilor prefectului, inclusiv în contextul în care acesta este demnitar. Acesta sprijină activitatea prefectului în exercitarea atribuţiilor prevăzute la art. 255 din Codul administrativ (controlul de legalitate) şi coordonează structura de specialitate prin care se realizează aceste atribuţii„, se explică în nota de fundamentare.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii